Avtomobile bombe je razneslo hkrati, vse žrtve pa so bili civilisti. Foto: Reuters
Avtomobile bombe je razneslo hkrati, vse žrtve pa so bili civilisti. Foto: Reuters

Eksplozije so odjeknile le nekaj minut po tem, ko je afganistanska volilna komisija objavila prve delne izide četrtkovih predsedniških volitev. Zaradi silovitih eksplozij se je v mestu porušilo tudi več stavb, zato afganistanske oblasti predvidevajo, da bo žrtev še več. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Po navedbah afganistanskih medijev naj bi pet avtomobilov, napolnjenih z eksplozivom, razneslo hkrati, kar je povzročilo močno eksplozijo, vse žrtve pa so bili civilisti. Tarča napada naj bi bilo japonsko gradbeno podjetje, ki večinoma zaposluje pakistanske inženirje. Sedež podjetja je bil popolnoma uničen, močno poškodovanih pa je bilo tudi več bližnjih podjetij v okrožju, kjer imajo sedež številna tuja podjetja in nevladne organizacije.

Tuji dopisniki poročajo, da naj bi šlo za najsilovitejšo eksplozijo v zadnjih osmih letih v nemirnem Kandaharju, ki sicer velja za utrdbo talibanskih borcev.

Umrli štirje vojaki
Danes so v napadu na jugu Afganistana umrli štirje ameriški vojaki iz mednarodnih sil Isaf, ki jih vodi zveza Nato. Samo avgusta letos je bilo v Afganistanu ubitih že 63 tujih vojakov, tako da je ta mesec najbolj krvav od padca talibanskega režima leta 2001, skupno pa je letos umrlo že 295 tujih vojakov, kar je eden več kot v vsem lanskem letu.