Pakistan - krizno žarišče. Foto: EPA
Pakistan - krizno žarišče. Foto: EPA

Napad se je zgodil le dva dneva po napadu na generalštab pakistanske vojske v Ravalpindiju, za katerega so odgovornost danes prevzeli talibani.

Po poročanju televizije Geo TV, ki se sklicuje na navedbe lokalnih predstavnikov, se je napad zgodil na tržnici v okrožju Šangla, cilj napadalca pa naj bi bil bližnji konvoj varnostnih sil. Šangla meji na nemirno dolino Svat, v kateri se vojska bori proti talibanskim upornikom, povezanim z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida.

Odgovornost prevzeli talibani
Pakistanska vojska je bila sicer že tarča napada v soboto, ko so oboroženi moški napadli generalštab vojske v Ravalpindiju, nedaleč od pakistanske prestolnice Islamabad. Vojska je šele v nedeljo končala dramo, ki je vključevala številne talce. Uspelo ji je osvoboditi 39 talcev, trije so v streljanju umrli, poleg njih pa so življenje izgubili še dva vojaka in štirje uporniki.

Pakistanski talibani so danes že prevzeli odgovornost na sobotni napad in zasedbo generalštaba ter obenem napovedali nadaljnje napade s strani njihovih celic po vsej državi. Tiskovni predstavnik talibanov Azam Tarik je povedal, da je bil napad prvi v načrtovanem nizu napadov, cilj katerih je maščevati smrt njihovega vodje Bajtule Mehsuda. Ta je bil 5. avgusta ubit v raketnem napadu ameriške vojske.