Ameriški žvižgač je dejal, da bi bila vrnitev v ZDA najboljša rešitev za vse vpletene, vendar pa ta zaradi veljavnih zakonov za zaščito
Ameriški žvižgač je dejal, da bi bila vrnitev v ZDA najboljša rešitev za vse vpletene, vendar pa ta zaradi veljavnih zakonov za zaščito "žvižgačev" ni mogoča. Foto: MMC RTV SLO

utegne podaljšati svoje bivanje v Rusiji. Moskva mu je lani izdala enoletni azil, ki pa mu ga bo najverjetneje podaljšala, saj Snowden meni, da ni pravi čas, da se vrne v ZDA.

Snowdnu bomo podaljšali zaščito, ki mu pripada v okviru azila, in ga ne bomo poslali nazaj v ZDA, je danes v Davosu dejal Aleksij Puškov, vodja odbora za zunanje zadeve v ruski dumi. Kot je razbrati iz zadnjih Snowdnovih besed, je njegova vrnitev v ZDA vse manj verjetna.

"Nobene možnosti ni za pošteno sojenje," je v četrtkovem spletnem intervjuju dejal nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), ki se je lani junija zatekel v Rusijo, kjer so mu odobrili začasni politični azil.

Snowden želi od ameriških oblasti pravno zaščito za "žvižgače", a ZDA vztrajajo, da ga ne bodo obravnavale "milo". Kot je dejal Snowden, obstoječ, sicer 100 let star zakon, po katerem so proti njemu vložili obtožnico, "prepoveduje zaščito javnega interesa", kar je bilo njegovo glavno vodilo.

"Vrnitev v ZDA je po mojem mnenju najboljša rešitev za ameriško vlado, javnost in mene, vendar upoštevaje zdajšnjo zakonodajo glede zaščite "žvižgačev" to ni mogoče," je zapisal Snowden in pojasnil, da je v omenjeni zakonodaji luknja, kajti iz zaščite izvzema delavce, ki, tako kot sam, delajo na področju nacionalne varnosti.

Lani je Snowden razkril, da je ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) množično prisluškovala evropskim državljanom in politikom ter vodilnim spletnim podjetjem, s čimer je sprožil veliko afero glede zakonitosti tovrstnega početja in sploh zasebnosti posameznika.