Snowden trenutno živi v Rusiji. Foto: EPA
Snowden trenutno živi v Rusiji. Foto: EPA
NSA
NSA vohuni tako za tujci kot za Američani. Foto: EPA

"Zame, v smislu osebnega zadoščenja, je misija že opravljena. Jaz sem že zmagal," je dejal nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) v prvem intervjuju v živo, odkar je junija pobegnil v Rusijo, kjer so mu odobrili začasni politični azil.

"Takoj ko so novinarji lahko začeli delati, je vse, kar sem skušal narediti, dobilo svojo veljavo ... kajti, spomnite se, nikoli nisem želel spreminjati družbe. Želel sem le dati družbi priložnost, da se odloči, ali mora spremeniti samo sebe," je še pojasnil in ob tem zavrnil očitke, da skuša zrušiti NSA.

"Ne želim zrušiti NSA-ja, skušam izboljšati NSA. Trenutno še vedno delam za NSA. A prav oni so edini, ki tega ne uvidijo," je dejal ameriški žvižgač, ki je poskrbel za največje letošnje razkritje, ko je javnosti predstavil ameriški vohunski program, s katerim NSA nadzoruje telefonske in spletne komunikacije doma in v tujini.

Več o Američanih kot o Rusih
Povedal je, da so bili njegovi sodelavci pogosto presenečeni ob spoznanju, da NSA zbira več podatkov o Američanih v ZDA kot o Rusih v Rusiji. Številni izmed njih so bili vznemirjeni in nekaj jih je dejalo, da nočejo vedeti nič o tem.

Snowden je tudi zavrnil trditve, da je kitajski ali ruski človek. "Nimam nikakršnih odnosov z rusko vlado. Nobenega dogovora nisem sklenil z njimi. Če sem sploh dezertiral, sem dezertiral iz vlade v javnost," je dejal.

Po njegovih besedah odgovornost za to, da programi NSA-ja ostajajo tajni in da vsa resnica še vedno ni prišla na dan, nosijo ameriški kongresniki. "Sistem je v celoti odpovedal in vsaka raven nadzora, ki bi se morala lotiti tega vprašanja, se je odrekla svoji odgovornosti," je v pogovoru, ki ga je v Moskvi opravil Barton Gellman, dejal Snowden.

Gellman je bil eden redkih novinarjev, ki jim je Snowden posredoval tajne dokumente NSA-ja. Za 30-letnega Snowdna je dejal, da je bil med pogovorom "sproščen in navdušen nad več kot dvema dnevoma neprekinjenega pogovora, ki je bil podkrepljen z burgerji, testeninami, sladoledom in ruskim pecivom".

Snowden, ki v Rusiji živi na skrivni lokaciji, je samega sebe označil za "hišnega mačka", saj le redko zapusti hišo, v kateri živi.