Fidel Castro v svojih najboljših časih, ko je bil na vrhuncu svojih moči. Tako dobro ne bo videti nikoli več. Foto: Reuters
Fidel Castro v svojih najboljših časih, ko je bil na vrhuncu svojih moči. Tako dobro ne bo videti nikoli več. Foto: Reuters
Prizor s Kube
Fidel Castro je na Kubi še vedno prisoten na skoraj vsakem koraku. Foto: EPA
Castrovo zdravje zaskrbljujoče

O poslabšanju zdravstvenega stanja "el comandanta" oblasti na Kubi še niso poročale, novica pa je pricurljala iz Madrida. Španski dnevnik El Pais poroča, da naj bi Castro imel hudo okužbo, ki se je razvila v vnetje potrebušnice, sklicuje pa se na vire iz madridske bolnišnice, kjer dela vrhunski kirurg, ki je decembra lani odpotoval na Kubo in pregledal kubanskega voditelja.

V El Paisu so poročali še, da je stanje kubanskega voditelja "zelo resno" in da ga že hranijo z infuzijo. Že v ponedeljek pa je neimenovani diplomat, ki naj bi imel tesne vezi s Havano, poročal, da naj bi imel Castro težave s celjenjem šivov po operaciji na trebuhu.

Napaka španskega zdravnika?
Glavni kirurg madridske bolnišnice Gregorio Marañón Jose Luis Garcia Sabrido je decembra po obisku Kube potrdil, da Fidel Castro okreva in da nima črevesnega raka. Takrat je sporočil, da ima Castro le težave s prebavnim sistemom in da ne bo potreboval operacije, a se je očitno uštel.

Upanje kubanskega ljudstva na skorajšnje okrevanje je ob koncu leta dvignil še sam Castro. V novoletnem voščilu kubanskemu ljudstvu je dejal, da počasi okreva po operaciji, a da "bitka še ni izgubljena" in da je na tekočem z vsem, kar se dogaja v državi.

Kubanci ne vedo, kaj je res in kaj ni
Zdravstveno stanje Fidela Castra je najbolj varovana skrivnost na Kubi. Od 31. julija je na oblasti njegov brat Raul, glede prihodnosti pa se pojavljajo različna ugibanja. "El comandante" se že več mesecev ni pojavil v javnosti in tako se lahko Kubanci zanašajo le na redka poročila, ki pa so bila do zdaj še pozitivna.

Kaj se bo zgodilo v bližnji prihodnosti, ni jasno nikomur. Ne glede na to, ali so Fidelu ostali še meseci ali leta, pa so Kubanci začeli počasi dojemati, da je možnost vrnitve na oblast vedno manjša in da je legendarni kubanski voditelj Fidel Castro svoje odslužil.

B. T.

Castrovo zdravje zaskrbljujoče