Je Kuba pred novo revolucijo? Foto: EPA
Je Kuba pred novo revolucijo? Foto: EPA
Kardinal Ortega se ne boji komentirati političnega stanja v državi. Foto: EPA

Kardinal Jaime Ortega je za katoliški časopis Palabra Nueva povedal, da obstaja narodni konsenz, da mora vlada naglo sprejeti potrebne spremembe. Pozval je tudi komunistične oblasti, da osvobodijo vse politične zapornike.
Kuba trpi za najhujšo gospodarsko krizo po tisti, ki je sledila padcu Sovjetske zveze. Svetovna gospodarska kriza, nadaljnja ameriška trgovinska zapora in nedavni orkani vplivajo na kubansko gospodarstvo.
"Birokracija stalinističnega sloga"
To sicer ni prvič, da je Ortega komentiral stanje na otoku, a njegov tokratni intervju je neposrednejši kot po navadi. 73-letni cerkveni dostojanstvenik je dejal, da Kubanci zelo odprto govorijo o kljubovanju kubanskemu socialističnemu sistemu, češ da gre za birokracijo stalinističnega sloga, ki ne proizvaja ničesar drugega, razen apatičnih delavcev in nizke produktivnosti.
"Naša država je v izjemno težkem položaju," je opozoril. "Nedvomno v najtežjem v 21. stoletju."
Predsednik Raul Castro je sicer sprejel nekaj manjših gospodarskih reform, a je opozoril, da bo za nadaljnje reforme treba še kar nekaj časa.
Po Ortegovih besedah ljudje niso enotni, kako rešiti kubansko stisko, a da se vsi strinjajo, da so spremembe potrebne čim prej: "Mislim, da je ta občutek postal oblika nacionalnega konsenza in vsa ta zavlačevanja proizvajajo nepotrpežljivost in negotovost med ljudmi.
Obregnil se je tudi ob ameriškega predsednika Baracka Obamo, ker da ni ponovno vzpostavil pristnega dialoga s Kubo, temveč le sledi politiki svojega predhodnika, ki je zahteval reforme kot predpogoj za konec zapore.