Hakimula Mehsud je nasledil Bajtulo Mehsuda, ki naj bi ga prav tako ubili v napadu brezpilotnega letala. Foto: BBC
Hakimula Mehsud je nasledil Bajtulo Mehsuda, ki naj bi ga prav tako ubili v napadu brezpilotnega letala. Foto: BBC

Kot poroča BBC, naj bi poleg vodje talibanov umrlo še deset uporniških vojakov. V podobnem napadu naj bi 5. avgusta 2009 ubili tudi Hakimulovega predhodnika Bajtulo Mehsuda. Vojska nikoli ni našla njegovega trupla, zato niso mogli z gotovostjo potrditi njegove smrti. Govorilo se je celo, da naj bi bil Bajtula le hudo bolan, zaradi česar je zahteval izvolitev novega vodje.

Lani je pakistanska vojska izvedla največjo operacijo proti talibanom v Južnem Vaziristanu. V njej je sodelovalo 30.000 vojakov. Čeprav vojska ni sporočila, ali je uresničila cilje operacije, je kopensko ofenzivo končala 12. decembra 2009. Vojaki so se prebili vse do vasi Kotkaj, kjer naj bi se skrival vodja pakistanskih talibanov. Še pred ofenzivo pa so se talibani zatekli v sosednje pokrajine Orakzaj, Severni Vaziristan in Kuram. V Orakzaju naj bi bilo tudi središče teroristične skupine Al Kaida.

Kmalu po koncu prve ofenzive so ZDA še naprej pritiskale na pakistansko vojsko, naj nadaljuje boj proti "državnemu sovražniku številka ena". Ali so v napadu z brezpilotnim napadom res ubili tudi Hakimulo, še ni potrjeno. BBC poroča le to, da naj bi bil Hakimula med napadom na območju Pasalkota v provinci Severnega Vaziristana.