Očividci trdijo, da so tujca prijeli v Mombasi. Foto: EPA
Očividci trdijo, da so tujca prijeli v Mombasi. Foto: EPA
Goran Hadžić
Goran Hadžić je bil predsednik samooklicane Republike Srbske krajine. Foto: MMC RTVSLO

Kenijska policija je sporočila, da moškega, ki ga išče Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, zaslišujejo in da pričakujejo tudi pomoč Interpola. Identiteto aretiranega bodo ugotavljali s podrobno analizo prstnih odtisov. Policija je še navedla izjavo prijetega, da je mednarodni vlagatelj, ki se zanima za projekte v hotelski industriji. Medtem pa nekateri mediji navajajo besede tiskovnega predstavnika posebnega sodišča za vojne zločine v Beogradu, da aretirani najverjetneje ni ne Mladić ne Hadžić, temveč gre za človeka z območja nekdanje Jugoslavije, ki je podoben Mladiću, že več kot 12 let živi v Keniji ter ima hrvaški potni list.

Mednarodno sodišče v Haagu je leta 1993 ustanovil VS ZN-a, da bi kaznovali zločince iz vojn, ki so se razplamtele po razpadu Jugoslavije. S tiralico iščejo samo še dva osumljenca za vojne zločine na begu, in sicer vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića, ki se skriva že 13 let in ki ga krivijo za genocid, ter enega izmed vodij hrvaških Srbov Gorana Hadžića, obtoženega zločinov proti človečnosti.

Haag brez komentarja
Glavni tožilec haaškega sodišča Serge Brammertz novice ni želel komentirati. Do prijetja domnevnega osumljenca za vojne zločince je prišlo, ko je Brammertz danes začel svoj dvodnevni obisk v Srbiji, s katerim skuša oceniti prizadevanja tamkajšnjih oblasti za prijetje Hadžića in Mladića. Kot je znano, je aretacija omenjenih dveh osumljencev pogoj za sprejetje Srbije v EU.

Srbija napoveduje aretacijo
Predsednik srbskega nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je ob obisku iz Haaga dejal, da ima Srbija zdaj veliko več podatkov o dozdajšnjem gibanju zadnjih dveh haaških obtožencev na begu. Zaradi tega so srbske oblasti že veliko bliže njunima aretacijama, do katerih bi po njegovih pričakovanjih lahko prišlo že do konca leta.