Sobarica v newyorškem hotelu Sofitel je vložila tožbo proti Straussu Kahnu. Foto: EPA
Sobarica v newyorškem hotelu Sofitel je vložila tožbo proti Straussu Kahnu. Foto: EPA
Dominique Strauss-Kahn
Strauss-Kahn bo pred sodnika stopil 23. avgusta. Foto: EPA

Diallova je civilno tožbo vložila na sodišču v newyorškem predelu Bronx, vložila pa jo je zaradi "nasilnega in sadističnega napada" nanjo 14. maja v hotelski sobi na Manhattnu. Tožba ponavlja trditve, ki jih je sobarica dala med kazensko preiskavo, in sicer, da jo je Strauss-Kahn napadel, ko je prišel iz kopalnice, ter jo prisilil v oralni spolni odnos.

V tožbi je zapisano, da je Strauss-Kahn mislil, da ameriški zakoni zanj ne veljajo, ter da je surovo in nasilno spolno napadel Diallovo ter jo ponižal, zlorabil in oropal dostojanstva. V tožbi je zapisano še, da je Strauss-Kahn poškodoval sobaričino vagino, poškodoval njeno ramo, ji strgal spodnje perilo in jo nasilno grabil za tilnik. Ob tem bo Diallova dokazovala tudi, da je 62-letni Francoz, ki vse obtožbe zanika, v preteklosti nadlegoval in napadal tudi druge ženske.

Sobaričin odvetnik je pred tem že vložil tožbo proti časopisu New York Post zaradi obrekovanja, saj so jo članki v časopisu opisovali kot prostitutko.

Bo tožilstvo odstopilo od obtožb?
Hitra vložitev civilne tožbe v času, ko še poteka kazenski postopek, je nenavadna in po mnenju nekaterih poznavalcev napoveduje, da bo tožilstvo odstopilo od najresnejših obtožb o spolnem napadu. Straussa - Kahna so aretirali 14. maja, po domnevnem napadu, nato pa ga je sodnik poslal v hišni pripor in mu naložil plačilo visoke varščine, 1. julija pa je hišni pripor odpravil in Straussu Kahnu vrnil varščino, saj je začelo tožilstvo dvomiti o trdnosti primera.

32-letna sobarica, ki je po rodu iz Gvineje, naj bi pred leti lagala v prijavi za azil v ZDA, po domnevnem spolnem napadu pa je dala nekaj zmedenih izjav, zaradi katerih je sodnik podvomil o verodostojnosti njenega pričanja.

Kakšni so bili motivi Diallove?
Tožilci vztrajajo, da sledi DNK-ja Staussa - Kahna povezujejo z napadom v hotelski sobi, a njegovi odvetniki trdijo, da je sobarica privolila v spolni odnos ter da je imela Diallova veliko finančnih motivov, da je 62-letnika obtožila spolnega napada. "Od vsega začetka vztrajamo, da je bil glavni motiv Diallove finančne narave," vztrajata odvetnika William Taylor in Benjamin Brafman.

Strauss-Kahn, ki je po obtožbah odstopil z mesta generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada, bo pred sodnika znova stopil šele 23. avgusta, tožilstvo pa ni več prepričano v primer, saj ima nekdanji prvi mož IMF-a dobra odvetnika, ki bosta zagotovo izkoristila vsako neskladje v izjavah domnevne žrtve. Pred domnevnim napadom je Strauss-Kahn veljal za najbolj verjetnega kandidata francoske socialistične stranke za predsedniške volitve, ki bodo naslednje leto.