Sobarica je za Newsweek in ABC javnosti prvič predstavila svoje videnje dogodkov v hotelski sobi. Foto: MMC RTV SLO
Sobarica je za Newsweek in ABC javnosti prvič predstavila svoje videnje dogodkov v hotelski sobi. Foto: MMC RTV SLO
Dominique Strauss-Kahn
Strauss-Kahn vztrajno zavrača obtožbe sobarice in trdi, da je šlo za soglasni spolni odnos. Foto: EPA

Pogovor z 32-letno sobarico Nafissatou Diallo, ki je po rodu iz afriške Gvineje, je revija Newsweek objavila na svoji spletni strani, v celoti pa ga bo objavila tudi televizija ABC. Sobarica je tako za javnost prvič opisala svojo videnje dogodkov v hotelski sobi hotela Sofitel 14. maja, na podlagi katerih je nekdanjega generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiqua Straussa - Kahna obtožila spolnega napada.

Strauss-Kahn ni in ni odnehal
Diallova je povedala, da je, ko je vstopila v sobo, iz kopalnice stopil sivolas moški, ki ji je dejal, da je lepa, in jo začel grabiti za prsi. Prosila ga je, naj neha, saj noče izgubiti službe, on pa ji je zagotovil, da se to ne bo zgodilo. Sobarica je povedala, da jo je nato potisnil na posteljo in ji skušal v usta stlačiti penis, a mu to ni uspelo, saj ga je sobarica, ki je višja od njega, skušala odriniti.

Nekdanji prvi mož IMF-a se ni dal motiti, tako da je sobarici uniformo povlekel navzgor, ji strgal nogavice in jo tako močno zgrabil za mednožje, da je bilo še nekaj ur kasneje zatečeno. Sobarica je povedala, da jo je nato potisnil na kolena, jo zgrabil za glavo in ji uspel v usta stlačiti penis. Na koncu je, kot je še povedala, izpljunila spermo na tla in pobegnila na hodnik.

Strauss-Kahn naj bi se nato naglo oblekel in pobegnil iz sobe skupaj s prtljago, pred dvigalom pa naj bi jo še enkrat brez besed pogledal. Sobarica naj bi nato odšla v drugo sobo, kjer je pustila opremo, se vrnila v Strauss-Kahnovo sobo in jo začela pospravljati. Zdravnik, ki jo je kasneje pregledal, je potrdil, da je imela strgane vezi na ramenu.

Straussa - Kahna ujeli na letališču
Po domnevnem posilstvu naj bi se Strauss-Kahn na kosilu v New Yorku srečal s hčerko Camille, nato pa je odšel na letališče. Ker ni našel službenega telefona, je poklical v hotel, ali je morda tami. Ker je bila v hotelu že policija, je osebju naročila, naj mu povedo, da so telefon našli, in naj ga vprašajo, kam naj ga dostavijo. Strauss-Kahn je tako povedal, da je na poti na letališče, namesto telefona pa je tja nato prišla policija.

Diallova je povedala, da je šele naslednje jutro na televiziji izvedela, kdo jo je napadel, in se prestrašila, da jo bo kdo ubil. Hčerko je tako poslala k sorodnikom, sama pa je odšla na policijo. V intervjuju je povedala še, da si želi, da gre Strauss-Kahn v zapor in tako spozna, da mu denar in moč ob takem dejanju ne koristita.

Sobarica govori resnico ali skuša izsiljevati?
62-letni Strauss-Kahn vse obtožbe vztrajno zanika in pravi, da je bil spolni odnos med njima soglasen, a svoje različice dogodkov še ni pojasnil. Njegova odvetnika Benjamin Brafman in William Taylor sta ob objavi intervjuja povedala, da je ta neverjeten in da gre tu za še zadnji poskus izsiljevanja denarja in pritisk na tožilce, da bi preganjali človeka, od katerega želi denar.

Verodostojnost domnevne žrtve je postala vprašljiva, ko so tožilci med preiskavo ugotovili, da je v preteklosti že lagala (ob prošnji za azil v ZDA, za katerega je prosila zaradi posilstva v Gvineji), odkrili pa so tudi nekaj neresnic in sprememb sosledja dogodkov ob posilstvu v kasnejših pričanjih. Takrat je sodišče Straussu - Kahnu odpravilo hišni pripor, vrnili so mu denar za varščino, še vedno pa mora ostati v ZDA, kjer ga še čaka zaslišanje, saj obtožnice proti njemu še niso umaknili.