Camille Strauss-Kahn je prijateljica domnevne žrtve svojega očeta. Foto: Reuters
Camille Strauss-Kahn je prijateljica domnevne žrtve svojega očeta. Foto: Reuters

V okviru preliminarne preiskave je policija zaslišala tudi mater 32-letne francoske novinarke, ki nekdanjega vodjo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiqua Straussa - Kahna obtožuje poskusa posilstva v njenem stanovanju v Parizu leta 2003, ter njegovo nekdanjo ženo Brigitte Guillemette, ki je tudi botra Banonove.

Sporazumno, a brutalno razmerje
Mati Banonove Anne Mansouret naj bi na zaslišanju priznala, da je imela afero s Straussom - Kahnom in da je bilo njuno razmerje "sporazumno, a zelo brutalno". Spoznala naj bi se v neki pisarni Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Mansouret, ki je tudi strankarska kolegica Straussa - Kahna, je potrdila, da je svoji hčerki leta 2003 odsvetovala vložitev ovadbe zaradi poskusa posilstva zaradi nasveta nekega odvetnika, da možnosti za uspeh ni veliko, češ da bo Strauss-Kahn obtožbe verjetno zavrnil kot maščevanje razočarane novinarke. Razkrila je še, da je bil takratni prvi mož francoskih socialistov Francois Hollande z vsem seznanjen. Hollanda naj bi v okviru preliminarne preiskave zaslišali septembra.

Grozi mu do 15 let zapora
Nekdanjo ženo Straussa - Kahna, ki je z mesta prvega moža IMF-a odstopil sredi obtožb o poskusu posilstva sobarice v New Yorku maja letos, so v petek zaslišali, ker naj bi kmalu po incidentu med Straussom - Kahnom in Banonovo z njo stopila v stik Mansouretova. Podrobnosti ponedeljkovega zaslišanja Camille, ene izmed štirih hčer Straussa - Kahna, ki je hkrati prijateljica Banonove, niso znane.

Državno tožilstvo se bo po zaključku preliminarne preiskave odločilo, ali bo na osnovi obtožb Banonove sprožilo uradno preiskavo proti Straussu - Kahnu. Če bodo ocenili, da je šlo verjetno "le" za spolno nadlegovanje, je primer že zastaral, v primeru odprtja uradne preiskave zaradi poskusa posilstva pa bi nekdanjemu prvemu možu IMF-a lahko grozila 15-letna zaporna kazen.

Tožba in protitožba
Banonova je tožbo vložila kmalu zatem, ko so Straussa - Kahna aretirali v New Yorku, osem let po domnevnem zločinu, zato nekateri dvomijo o njeni kredibilnosti. Sama trdi, da je toliko časa molčala, ker so "ji vsi govorili, da ne bo nikoli uspela", po obtožbi v New Yorku pa je začela verjeti, da morda "obstaja možnost, da ji bodo končno prisluhnili". Strauss-Kahn obtožbe Banonove zanika in je vložil tožbo proti njej zaradi obrekovanja.