Homoseksualci so enako dobri starši kot heteroseksualci, meni sodišče. Foto: EPA
Homoseksualci so enako dobri starši kot heteroseksualci, meni sodišče. Foto: EPA

Sodišče je v odločitvi, ki potrjuje posvojitev homoseksualnega moškega - ta je posvojil dva dečka -, zapisalo, da ostaja Florida edina ameriška zvezna država, ki brez izjem homoseksualcem prepoveduje posvojitve.

Nižje sodišče je leta 2008 odločilo, da prepoved krši določilo ustave o enakem obravnavanju. Tožitelju, homoseksualcu Franku Martinu Gillu, je dovolilo, da posvoji dva dečka, polbrata, ki ju je vzgajal od leta 2004. Floridski oddelek za otroke in družino je menil, da se je sodišče zmotilo in da je posvojitev nezakonita v skladu s 33-letno odredbo zvezne države, ki prepoveduje posvojitev za istospolno usmerjene. Prizivno sodišče je zdaj potrdilo odločitev nižjega sodišča, da "ni nobene racionalne osnove za odredbo".

Gill lepo skrbel za dečka
Dečka so iz njunega doma odstranili, ko sta bila stara štiri leta in štiri mesece zaradi zlorabe in zanemarjanja. Starejši ni govoril, mlajši je imel nezdravljeno vnetje ušesa, oba pa sta imela kraste in druge zdravstvene težave. Obe strani v primeru, tudi predstavniki države, sta priznali, da sta otroka, ko je za njiju skrbel Gill in njegov partner, 'cvetela'. Strinjali so se tudi, da "so istospolno usmerjeni in heteroseksualci enako dobri starši", je še zapisalo prizivno sodišče.

"Glede na popolno prepoved posvojitev homoseksualcev, bi lahko pričakovali, da to odraža zakonodajno sodbo, da so homoseksualci kot skupina neprimerni, da bi bili starši. Nihče v tem primeru ni niti trdil niti namigoval kaj takega," še piše v odločitvi sodišča.

Različna mnenja o vplivu na odraščanje otrok
Med prvotnim sojenjem so psihologi, socialni delavci, strokovnjaki za družino in duhovniki podali nasprotujoča mnenja o razvoju otrok, ki jih vzgajajo homoseksualci. Sodišče je odločilo, da takšni otroci niso bolj nagnjeni k homoseksualnosti, zgodnjim spolnim odnosom, duševnim boleznim, nasilju ali zlorabi mamil kot otroci, ki jih vzgajajo heteroseksualci.

Socialna služba je trdila, da bi imela otroka boljša vzornika in bi bila deležna manj diskriminacije, če bi ju vzgajali v heteroseksualnem gospodinjstvu, po možnosti poročenega para.

Prizivno sodišče trdi, da statut ne dosega svojega cilja, ker dopušča, da tudi samski posvojijo otroka in da so homoseksualci rejniki. Florida med drugim dopušča ljudem s kriminalno zgodovino ali zgodovino zlorabe mamil, da so med kandidati za posvojitev.