Mazuz meni, da samo dejsto, da je par istospolno usmerjen, ne more preprečiti posvojitve. Foto: EPA
Mazuz meni, da samo dejsto, da je par istospolno usmerjen, ne more preprečiti posvojitve. Foto: EPA
Lezbični par
Ravitz se sprašuje, ali ima otrok lahko dve materi ali dva očeta. Foto: EPA

Generalni državni tožilec Menahem Mazuz je podal pravno mnenje, v katerem predlaga, da bi bilo to v skladu z izraelskimi zakoni, hkrati pa opozarja, da bi bilo treba vsako prošnjo preučiti posamično. Zapisal je, da samo zato, ker za posvojitev prosi istospolno usmerjeni par, prošnja ne mora biti zavrnjena.

"Ni nobenega pravnega razloga, da bi istospolno usmerjenemu paru preprečili posvojitev otroka, ki ni biološki potomec enega od njiju. Gre za isti kriterij, ki velja za samohranilce, ki želijo posvojiti otroka. Pri tem mora biti posvojitev v najboljšem interesu otroka," je Mazuz zapisal v mnenju.

Odziv nekdanjega pomočnika ministra
To pa je izzvalo buren odziv poslanca Avrahama Ravitza, ki je mnenje Mazuza označil za halucinacijo. Ravitz je bil pred časom pomočnik ministra za blaginjo in socialno pomoč in je s problematiko dobro seznanjen.

"Dve ženski ne moreta nadomestiti matere in očeta. Ženska ne more zavzeti mesta očeta in otrok potrebuje očeta. Otrok, ki odraste v predpisni družini, ima večje možnosti, da bo zdrav. Ali ne želimo, da bi naslednja generacija gradila take družine? Kako se bodo tega naučile, če pa nimajo nikogar, od kogar bi se lahko učile?" je še menil Ravitz.

Prvi pari so že oddali prošnje
Trenutni minister za blaginjo in socialno pomoč Izak Hercog je že decembra napovedal, da bo njegovo ministrstvo v okviru programa za zaščito otrok posvojitev dovolilo tudi istospolno usmerjenim parom. O tem naj bi kmalu razpravljali tudi v knesetu. V času, ko je Mazuz objavil svoje mnenje, pa naj bi se za posvojitev prijavilo že več homoseksualnih parov.

M. R.