Christine Lagarde je 5. julija letos postala šefica Mednarodnega denarnega sklada in s tem najvplivnejša ženska na svetu. Foto: EPA
Christine Lagarde je 5. julija letos postala šefica Mednarodnega denarnega sklada in s tem najvplivnejša ženska na svetu. Foto: EPA
Italija pred finančnim zlomom?

Preiskava bo poskušala ugotoviti, ali je Lagardeova prekoračila svoja pooblastila, ko je odredila arbitražo v primeru med državo in poslovnežem Bernardom Tapiejem. Nekdanji minister v vladi Pierra Beregovoya je tožil državo, ker naj bi banka Credit Lyonnais, ki je bila takrat v državni lasti, slabo izpeljala prodajo njegovega deleža v družbi Adidas.

Arbitraža Tapieju prisodila kar 285 mio. evrov
Primer se je vlekel več let, dokler ni Lagardeova kmalu po tistem, ko je leta 2007 prevzela finančno ministrstvo, odredila arbitražo. Tapie je dobil 285 milijonov evrov odškodnine. Bernard Tapie je razvpiti poslovnež in politik, ki je bil večkrat obtožen korupcije, tako v poslovnem svetu kot v športu. Zaradi obsodb je tudi izgubil lastništvo nad znamenitimi "tremi črtami".

Socialisti ostro proti Kahnovi naslednici
Zahtevo po preiskavo proti Lagardeovi je na pobudo poslanske skupine socialistov vložil tožilec Jean-Louis Nadal. Tožilstvo zanima tudi, zakaj se Lagardeova ni pritožila na odločitev o plačilu enormne odškodnine Tapieju.

Lagardeova, ki je v začetku julija na položaju generalnega direktorja IMF nasledila Dominiquea Straussa - Kahna, je zanikala kakršne koli nepravilnosti. Njen odvetnik Yves Repiquet je dejal, da preiskava ni nikakor "nezdružljiva" z njeno novo funkcijo, in pričakuje, da bo primer zavrnjen.

Italija pred finančnim zlomom?