Ena od točk obtožnice Taylorja bremeni kršenja mednarodnega prava, ker je v vojaške vrste novačil otroke, mlajše od 11 let. Foto: EPA
Ena od točk obtožnice Taylorja bremeni kršenja mednarodnega prava, ker je v vojaške vrste novačil otroke, mlajše od 11 let. Foto: EPA

Nova skupina Taylorjevih odvetnikov, ki so jo imenovali prejšnji mesec, je sodišče prosila za več časa, da bi preučila nove dokaze in se prebila skozi okoli 40.000 strani dokaznih materialov, ki so jih predložili tožilci.

Carterjevo pismo dokaz nedolžnosti?
Obramba je pred kratkim odkrila arhiv nekdanjega predsednika. Med različnimi dokumenti, ki jih je za 20 škatel, naj bi bila med drugim tudi osebna pisma nekdanjega predsednika ZDA Jimmyja Carterja, ki jih je poslal Taylorju, in bi bila po mnenju njegove obrambe lahko pomemben dokaz o njegovi nedolžnosti.

Sodniki so izrazili mnenje, da je obramba upravičena do štirih dodatnih mesecev za pripravo obrambe, s tem pa se je strinjalo tudi tožilstvo.

Taylorja bremeni 11 točk obtožnice
59-letni Taylor je prvi nekdanji afriški voditelj, ki mu sodijo na mednarodnem sodišču za vojne zločine. 11 točk obtožnice ga bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, storjenih med 11-letno državljansko vojno v Sierri Leone.

Taylor se je v vseh 11. točkah izrekel za nedolžnega in po besedah njegovega odvetnika komaj čaka, da se sojenje, ki se je začelo 4. junija, 7. januarja 2008 nadaljuje, da bo lahko dokazal svojo nedolžnost.

Opazovalci menijo, da med sojenjem ne bo težko dokazati, da so se zločini med vojno zares zgodili, težje pa bo dokazati, da je za njih odgovoren Taylor.