Glede na izide javnomnenjskih anket naj bi na volitvah zmago slavil Ruttejev VVD pred Wildersovim PVV-jem. Foto: Reuters
Glede na izide javnomnenjskih anket naj bi na volitvah zmago slavil Ruttejev VVD pred Wildersovim PVV-jem. Foto: Reuters
Mark Rutte, Geert Wilders
Rutte (levo) je dejal, da si želi, da bi Nizozemska na volitvah kot prva evropska država ustavila populizem, ki je v vzponu v Evropi. Foto: Reuters

Glavna tema soočenja premierja Marka Rutteja in predsednika Stranke za svobodo (PVV) Geerta Wildersa je bilo članstvo Nizozemske v EU-ju. Wilders je dejal, da se bo v primeru zmage zavzel za t. i. nexit, medtem ko je Rutte izstop iz EU-ja označil za nevarnost.

Wilders je dejal, da bo z izstopom iz EU-ja Nizozemska postala "gospodar v lastni hiši", poroča nemška tiskovna agencija DPA. Rutte, predsednik liberalne Ljudske stranke za svobodo in demokracijo (VVD), pa je izstop označil za veliko nevarnost. "Izstop iz EU-ja je neodgovoren, našo državo pa bi potisnil v kaos," je poudaril. Dodal je, da bi s tem izgubili 1,5 milijona delovnih mest. Kot negativen primer je izpostavil britansko odločitev za izstop iz EU-ja.

Wilders obljubil prepoved Korana
Wilders, ki trdi, da je na misiji proti islamizaciji države, je obljubil zaprtje meja za muslimanske migrante, zaprtje mošej ter prepoved prodaje Korana.

Politika sta se v polurnem soočenju dotaknila tudi diplomatskega spora s Turčijo zaradi prepovedi zborovanj v prid turškemu predsedniku pred turškim referendumom o ustavnih spremembah. "Ti si talec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Zapri nizozemske meje," je Rutteju dejal Wilders. Rutte je to zavrnil kot povsem napačno rešitev.

Premier je ocenil, da je treba zmanjšati napetosti med Nizozemsko in Turčijo, Wilders pa je menil, da je treba odgovoriti Ankari. "Izgnati moramo turškega veleposlanika in njegovo osebje," je dejal. "Razlika je med tvitanjem z zofe in vodenjem države. Če vodiš državo, moraš sprejeti razumne ukrepe," mu je odvrnil Rutte ob močnem aplavzu.

Rutte bi rad, da Nizozemska prva ustavi populizem
Pred soočenjem se je Rutte zavzel za to, da bi Nizozemska na volitvah kot prva evropska država ustavila populizem, ki je v vzponu v Evropi. Premier, ki se bo potegoval za tretji mandat na čelu vlade, je dejal, da koalicije s PVV-jem ne bodo oblikovali in da bo kljub temu lahko oblikoval novo vlado.

Današnje televizijsko soočenje je bilo prva neposredna razprava med politikoma pred volitvami, saj je Wilders udeležbo na več soočenjih odpovedal. Glede na rezultate javnomnenjskih anket naj bi na volitvah, ki bodo v sredo, zmago slavil Ruttejev VVD, ki naj bi osvojil med 23 in 27 od 150 sedežev v parlamentu. Wildersov PVV, ki je v zadnjem času izgubil nekaj podpore, pa naj bi osvojil med 19 in 23 sedežev in naj bi pristal na drugem mestu.