V Madridu regionalna vlada, ki jo vodi konservativna ljudska stranka, nasprotuje načrtu osrednjih oblasti, saj po njihovem mnenju posega v prosti trg. Foto: Reuters
V Madridu regionalna vlada, ki jo vodi konservativna ljudska stranka, nasprotuje načrtu osrednjih oblasti, saj po njihovem mnenju posega v prosti trg. Foto: Reuters

Stanovanja bo po ugodnih najemninah ponudila t. i. slaba banka SAREB, ki jo je država ustanovila leta 2012 za upravljanje in prodajo slabih naložb, potem ko so se te nakopičile pri problematičnih bankah med svetovno finančno krizo.

Španska vlada pod vodstvom socialistov bo v skladu z načrtom najema stanovanj za mlade in mlajše odrasle na območjih, kjer prihaja do drastičnega povišanja, uvedla tudi kapico za najemnine, ki se ne bodo smele zvišati več kot za tri odstotke.

Kot je napovedala gospodarska ministrica Nadia Calvino, skuša vlada povečati ponudbo javnih stanovanj, ki jih je v Španiji le 300.000, kar predstavlja le tri odstotke vseh stanovanj, to pa je znatno nižje od povprečja v Evropski uniji, ki znaša devet odstotkov.

"Velika težava je, ker je stanovanje v Španiji ustavna pravica, a ni uresničljiva," je v nedeljo na shodu dejal premier Pedro Sanchez. Po njegovih besedah so mladi pogosto prisiljeni predolgo čakati, da lahko zapustijo domove svojih staršev in si zagotovijo svoje domovanje.

V času nepremičninskega razcveta so se gradili številni stanovanjski bloki, ki so se ob nastopu finančne krize izkazali za nasedle naložbe. Foto: AP
V času nepremičninskega razcveta so se gradili številni stanovanjski bloki, ki so se ob nastopu finančne krize izkazali za nasedle naložbe. Foto: AP

Na turističnih območjih stanovanja nedostopna

Naraščajoče najemnine bodo po pričakovanjih ena od glavnih tem med predvolilnimi kampanjami pred regionalnimi volitvami konec maja, ki bodi preizkus za koalicijske stranke pred parlamentarnimi volitvami konec leta. Glede na podatke organizacije Observatorij za emancipacijo, ki jih navaja Reuters, samo 16 odstotkov mladih v Španiji živi samostojno v primerjavi z 32 odstotki, kot znaša evropsko povprečje.

"Mladi in manj mladi ne morejo plačati za svoja najeta stanovanja," je pojasnila ministrica za stanovanjsko politiko Raquel Sanchez, ki je prepričana, da bo načrt za sprostitev stanovanj na slabi banki deloval.

Še posebej velika težava so visoke najemnine na Balearih in Kanarskem otočju ter na sredozemski obali, ki so priljubljeni med turisti in kjer je ponudba močno omejena zaradi oddajanja stanovanj za kratkoročne najeme. V Malagi na jugu Španije so se tako po poročanju Reutersa najemnine v prvem četrtletju povečale za 20,4 odstotka, medtem ko se je ponudba skrčila za 27 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Sorodna novica Španske milijardne naložbe danes mesta in letališča duhov

Kdo bo živel v mestih duhov?

Nekateri sicer opozarjajo, da vladni ukrep ne bo rešil stanovanjske problematike. Predsednik španskega združenja delodajalcev Antonio Garamendi meni, da gre za populistični intervencionistični ukrep, ki ne bo prinesel znižanja najemnin, ampak bo imel ravno nasprotni učinek.

Nepremičninski analitik Javier Diaz Izquierdo pri investicijski banki Renta 4 Banco je prepričan, da je ukrep namenjen kupovanju glasov na volitvah, in ne reševanju pomanjkanja socialnih stanovanj, saj so številna zasežena stanovanja v "mestih duhov", kjer po njegovih besedah nihče noče živeti. "Zakaj ne preprosto olajšati življenja v katerem koli domu, ki si ga izberem," se je vprašal Diaz Izquierdo.

Čeprav je vlada napovedala, da bo na voljo 50.000 stanovanj, pa jih je po navedbah Reutersa od tega za bivanje pripravljenih le 9000.

Po poročanju tiskovne agencije AP bo vlada 21.000 stanovanj v lasti SAREB-a ponudila regionalnim in mestnim oblastem, pri 14.000 stanovanjih, ki so že v najemu, pa uvedla nadzorovane socialne najemnine.

Vlada je sicer opredelila še 112 zemljišč v lasti slabe banke, na katerih je na začetku mogoče zgraditi 10.000 novih domov, v prihodnosti pa naj bi jih zgradili še dodatnih 5000.