Sodišče je zavrnilo navedbe, da je Junqueras, ki je v priporu od 2. novembra lani, politični zapornik, Foto: Reuters
Sodišče je zavrnilo navedbe, da je Junqueras, ki je v priporu od 2. novembra lani, politični zapornik, Foto: Reuters

Kot so sporočili s sodišča v Madridu, je senat treh sodnikov soglasno presodil, da obstajajo znaki, da je Junqueras zagrešil kazniva dejanja upora, vstaje in zlorabe javnih sredstev. Odločili so tudi, da obstaja tveganje, da bo ponovil kazniva dejanja, saj ni nobenega znamenja, da namerava opustiti pot, po kateri je hodil do zdaj.

Sodišče je prav tako zavrnilo navedbe, da je Junqueras, ki je v priporu od 2. novembra lani, politični zapornik, kar trdijo njegovi podporniki in zagovorniki neodvisnosti Katalonije.

Sodniki so še sporočili, da španska ustava omogoča branjenje političnih stališč, vendar se pri tem ne sme kršiti zakonodaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Junqueras je bil eden glavnih akterjev pri katalonskih težnjah po samostojnosti. Po referendumu in razglasitvi neodvisnosti v Kataloniji je španska vlada odstavila regionalno katalonsko vlado, uvedla neposredno oblast v pokrajini, razpustila parlament in sklicala regionalne volitve. Na volitvah 21. decembra so spet zmagali zagovorniki neodvisnosti, Junqueras pa je bil izvoljen v parlament.

V četrtek je na sodišču dejal, da bi ga morali izpustiti iz pripora, da bi lahko prisegel kot poslanec, je dejal njegov odvetnik Andreu Van den Eyden.