Španska ladja je bila teden dni v rokah piratov. Foto: EPA
Španska ladja je bila teden dni v rokah piratov. Foto: EPA

Španska vlada je sporočila, da so baskovsko ribiško ladjo Playa de Bakio in njeno 26-člansko posadko pirati izpustili v soboto zvečer. Namestnica premierja Maria Teresa de la Vega je sporočila, da so člani posadke na varnem in da je ladja že na poti v varnejše vode.

Španci so dogovor o odkupnini in izpustitvi ladje dosegli po dolgotrajnih pogajanjih s somalijskimi pirati. "Pet moških je prišlo na ladjo in obvestilo pirate, da so pripravjeni plačati zahtevano odkupnino," je povedal voditelj obalnega somalijskega mesta Haradhere. "Nato so piratom izročili vrečo z 1,2 milijona dolarjev," je še dodal.

Odločen boj proti piratom
Namestnica španskega premierja ni hotela komentirati višine odkupnine, je pa zatrdila, da je španska vlada storila vse potrebno, da se podobni incidenti ne bodo več dogajali. "Pomorskemu piratstvu je treba narediti konec," je bila odločna de la Vegova.

Nevarne somalijske vode
Baskovsko ladjo, ki je specializirana za lovljenje tun, so pirati z granatami napadli 20. aprila, ko je bila ladja približno 400 kilometrov od somalijske obale. V zadnjem letu so somalijski pirati zajeli najmanj 25 ladij, kar uvršča somalijske obalne vode med najnevarnejše na svetu.

B. T.