Stvari so prišle že tako daleč, da morajo ladje v somalijskih vodah braniti do zob oboroženi stražarji. Foto: Reuters
Stvari so prišle že tako daleč, da morajo ladje v somalijskih vodah braniti do zob oboroženi stražarji. Foto: Reuters
Reševanje ene izmed posadk, ki so jo zajeli pirati. Foto: Reuters

Vojna ladja Emden je bila v bližini, ko je v ponedeljek prejela klic na pomoč tankerja Takayame, je povedal kapetan Roland Vogler-Wander, predstavnik nemških oboroženih sil.

"Tanker ogroža ladja z orožjem, ki strelja na nas." Emden je bil v tistem času oddljen 50 morskih milj in se takoj s polno hitrostjo preusmeril proti japonski ladji.

Nemci odposlali helikopter
Z nemške ladje je vzletel tudi helikopter in se napotil proti ogroženi Takayami, a ob njegovem pristanku se je napadalna ladja že umaknila, v Takayaminem trupu pa povzročila luknje zaradi strelskih krogel in gorivo je odtekalo v ocean.

Lastnik tankerja je sporočil, da nihče na krovu ni utrpel poškodb v napadu, za katerega so odgovornost pripisali somalijskim piratom. 150.000 ton težek japonski tanker je bil 440 kilometrov vzhodno od jemenskega pristanišča Adena na svoji poti proti Savdski Arabiji, ko se je zgodil napad.


Napadi čedalje pogostejši
Piratstvo ustrahuje vode Somalije že veliko let in ponedeljkov napad je bil zadnji v vrsti podobnih primerov na istem območju. Pirati so 4. aprila ob obali te afriške države zajeli posadko razkošne francoske jahte, a so jo pozneje, ko so zanjo prejeli odkupnino, izpustili, nekaj ugrabiteljev pa so prijeli, ko so skušali pobegniti z denarjem.

Zadnje zajetje pa se je zgodilo le tri dni nazaj, ko so somalijski pirati zajeli špansko ladjo s 26-člansko posadko, za katero zdaj potekajo intenzivna pogajanja s špansko vlado.

K. S.