Princ Felipe bo kmalu postal novi španski kralj. Foto: Reuters
Princ Felipe bo kmalu postal novi španski kralj. Foto: Reuters
Puerta del Sol
Več tisoč protestnikov je na osrednjem madridskem trgu Puerta del Sol protestiralo proti nadaljevanju monarhije in zahtevalo uvedbo tretje republike. Foto: Reuters

Kralj Juan Carlos je v ponedeljek presenetil z odločitvijo, da se po več kot 40 letih odpoveduje kroni, nasledil pa ga bo njegov sin, princ Felipe. Novico je javnosti sporočil španski premier Mariano Rajoy, ki je dejal, da se kralj umika iz osebnih razlogov, a je iz kraljeve palače pozneje prišla obrazložitev, da kralj odhaja iz političnih razlogov in da je odločitev sprejel že januarja, a je počakal na čas po volitvah v Evropski parlament.

Ker španska ustava ne predvideva odstopa kralja, je morala vlada po hitrem postopku sprejeti dopolnilo k ustavi, kar bo omogočilo odpoved prestolu in imenovanje princa Felipa za novega španskega kralja.

Kot je napovedal predsednik parlamenta Jesus Posada, naj bi bil zakon sprejet do 18. junija. Še na isti dan, ko bo zakon objavljen v uradnem listu, bo odstop s prestola tudi uradno izveden.

Zakon sicer ne določa tega, kakšen bo status kralja po sestopu s prestola, niti tega, ali bo kot nekdanji kralj užival nedotakljivost pred kazenskim pregonom. Je pa vlada vanj vključila t. i. institucionalno deklaracijo, v kateri je izpostavila pomembno vlogo kralja ob tranziciji Španije v demokracijo po smrti diktatorja Francisca Franca leta 1975.

Kronanje v od treh do šestih tednih?
Kdaj bo Španija dobila novega kralja Felipa VI., za zdaj ni znano. O tem se bosta dogovorila kraljeva palača in vlada. V palači pa so že izrazili pričakovanje, da bo kronanje potekalo nekje v od treh do šestih tednih.

Bo Felipu uspelo povrniti zaupanje v monarhijo?
Juan Carlos je bil velik del svoje vladavine med Španci izjemno priljubljen, v zadnjem času pa je njegova priljubljenost začela upadati, predvsem zaradi afer, ki so se nakopičile okoli kraljeve družine. Kralj upa, da bo z odpovedjo kroni in z imenovanjem svojega sina za novega kralja povrnil zaupanje v kraljevo družino in monarhijo. V televizijskem nagovoru je še dodal, da upa, da bo njegov sin odprl novo obdobje upanja.

Kralja bo torej nasledil njegov sin, 46-letni prestolonaslednik princ Felipe, ki bo postal kralj Felipe VI. Felipe je sicer najmlajši izmed treh otrok, a edini sin, poročen pa je z nekdanjo televizijsko novinarko Letizio Ortiz Roc, s katero ima dve hčerki, devetletno Leonor in sedemletno Sofio. Par je v javnosti precej priljubljen in se mu je uspelo izogniti nezadovoljstvu zaradi afere, povezane s korupcijo, v katero je bila vpletena Felipejeva sestra, princesa Cristina. Kljub temu se nekateri poznavalci sprašujejo, ali bo mlademu paru resnično uspelo rešiti očrnjeno institucijo.

Referendum o obstoju monarhije?
Po kraljevi odločitvi, da se umakne, so se na ulicah številnih španskih mest v ponedeljek zvečer zbrali protestniki, ki so zahtevali referendum o tem, ali naj se monarhija sploh še ohrani. Na osrednjem madridskem trgu Puerta del Sol se je po poročanju španskih medijev zbralo več kot 20.000 ljudi, na trgu Plaza de Catalunya v Barceloni pa več kot 5.000.

Protestniki, ki so bili po večini predstavniki levega političnega pola, so se združili prek družbenih omrežij, zahtevajo pa konec monarhije in razglasitev tretje republike. "Monarhija v 21. stoletju je popolnoma preživela," je za El Pais izjavila 68-letna upokojenka iz Madrida.

Sklepna misel Igorja E. Berganta v ponedeljkovih Odmevih. Priporočamo ...