Nemiri so izbruhnili, ko so študentje hoteli zapustiti območje univerze. Foto: EPA
Nemiri so izbruhnili, ko so študentje hoteli zapustiti območje univerze. Foto: EPA

Študentje so zaprli cesto, ki vodi do študentskega naselja, in pri tem policiste obmetavali s kamni.

Spopad je izbruhnil, ko so se študentje odpravili do prizorišča protestniškega tabora Raba, kjer so poleti potekali množični protesti podpornikov odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija in so ga varnostne sile odstranile sredi avgusta, pri čemer je umrlo več sto ljudi.

Začasne egiptovske oblasti so se po avgustovskem nasilju spravile na Mursijevo Muslimansko bratovščino in s sklepom sodišča prepovedale njeno delovanje. Prijeli so tudi več voditeljev gibanja, katerega politično krilo je na lanskih parlamentarnih volitvah postalo največja stranka v parlamentu.

Tudi Mursija vojska še vedno zadržuje na neznani lokaciji, potem ko ga je na začetku julija odstavila z oblasti. Študentski protestniki vztrajajo, da bodo nadaljevali proteste, dokler od vojske nastavljene oblasti ne odstopijo. Notranje ministrstvo je sporočilo, da je bilo na protestih okoli 3.000 študentov.

"Zahtevamo, da se v Egipt vrne zakonita vladavina. Zahtevamo vrnitev predsednika Mursija," je dejal študent Mohamed Magdi.

Protesti v podporo Mursiju v študentskem naselju potekajo drugi dan zapored. Grafiti "morilec" in "izdajalec" na zidovih univerze obsojajo poveljnika vojske Abdela Fataha Al Sisija.

Univerza Al Azar je bila ustanovljena že pred več kot tisoč leti, njeno poslanstvo pa je širjenje sunitske veje islama in islamske kulture.