Hamdalahovo vodenje palestinske vlade je bilo kratko. Foto: EPA
Hamdalahovo vodenje palestinske vlade je bilo kratko. Foto: EPA
Mahmud Abas
Politiko do Izraela vodi predsednik Abas. Foto: EPA

"Predsednik Abas je sprejel odstop Hamdalaha, potem ko je zavrnil sodelovanje z dvema namestnikoma," je dejal neimenovani vir. Hamdalah je odstop ponudil v četrtek, le dva tedna po tem, ko je kot neodvisni kandidat na položaju predsednika palestinske vlade zamenjal na Zahodu priljubljenega prejšnjega premierja Salama Fajada.

Po mnenju poznavalcev je odstop Hamdalaha posledica "boja za oblast" znotraj vlade, ki ga je sprožila odločitev Abasa, da premierju imenuje dva namestnika.

"Na srečanju z Abasom (v petek) se je je Hamadalah sprva strinjal, da odstop umakne, a je včeraj na srečanju s predsednikom vztrajal, da ne bo imel namestnikov ali pa da bosta namestnika imela omejeno moč. To je vodilo v zaostritev spora glede premierjeve moči, ki se je končal tako, da je predsednik njegov odstop sprejel," je še razkril vir.

Umik Hamdalaha najverjetneje ne bo vplival na nove ameriške napore za obnovitev pogajanj med Izraelom in Palestinci, saj so mirovni pogovori v rokah predsednika Abasa.

"Ko govorimo o mirovnem procesu, je naš sogovornik predsednik Abas in to zato ne bo imelo vpliva," je glede odstopa Hamdalaha dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Patrick Ventrell.

Prejšnji premier Fajad je odstopil aprila po šestih letih vodenja vlade, ki so jih zaznamovale težke gospodarske razmere na palestinskih ozemljih.

Fajad je bil zelo cenjen na Zahodu, predvsem zaradi svojih naporov v boju proti korupciji, čemur pa niso bili povsem naklonjeni politiki iz vladajočega gibanja Fatah, ki so mu očitali njegove dobre odnose z zahodnimi državami.

Nasprotovanje v Fatahu in nezadovoljstvo prebivalcev zaradi visokih cen in davkov sta ga nato prisilili k odstopu.