Al Asiri naj bi bil glavni organizator neuspelega napada in velja za najbolj iskanega človeka na Arabskem polotoku. Foto: EPA
Al Asiri naj bi bil glavni organizator neuspelega napada in velja za najbolj iskanega človeka na Arabskem polotoku. Foto: EPA
Kartuša
V kartušah je bilo skrito močno plastično razstrelivo. Foto: EPA
Nemčijo strah terorizma

Džaber Al Faifi, ki se je predal oblastem v Savdski Arabiji, naj bi bil eden izmed nekaj nekdanjih zapornikov v Guantanamu na Kubi, ki so jih leta 2006 izpustili in jih poslali na rehabilitacijo v Savdsko Arabijo, poroča britanski BBC.

Po izpustitvi iz Guantanama je šel skozi program rehabilitacije v Savdski Arabiji in se po koncu pridružil krajevni veji Al Kaide v Jemnu, ki je glavna osumljenka za pošiljke z razstrelivom, ki so bile iz Jemna poslane na judovske verske organizacije v Chicagu, a so jih prej prestregli.

Po predaji je pri razkritju pošiljk s svojimi informacijami pomagal Al Faifi. Ameriški preiskovalci sumijo, da je organizator neuspelega poskusa bombnega napada glavni izdelovalec bomb za jemensko izpostavo Al Kaide - savdskarabski državljan Ibrahim Hasan Al Asiri.

Svetovalec ameriškega predsednika Baracka Obame za boj proti terorizmu John Brennan je za ameriško televizijo ABC povedal, da je izdelovalec bomb zelo nevaren človek, ki je ustrezno izurjen in izkušen.

Bomba je bila skrita v kartušah v tiskalnikih, znotraj njih pa je bilo močno plastično razstrelivo PETN, ki ga je lani za božič v neuspelem bombnem napadu na ameriško potniško letalo skušal uporabiti nigerijski državljan, ki se je uril v Jemnu. Razstrelivo je imel skrito v spodnjem perilu, a mu ga ni uspelo sprožiti.

Strožji nadzor nad tovornim prometom
Zaradi petkovega bombnega preplaha so ZDA poostrile nadzor nad tovornim prometom. Ameriške protiteroristične službe so prejemnike opozorile, naj bodo pozorni na morebitne pošiljke, ki se zdijo nenavadne, saj bi lahko vsebovale bombe ali druge nevarne predmete.

Posebno pozornost je treba nameniti ravanjanju s pošiljkami, ki prihajajo iz tujine, nimajo povratnega naslova ali pa je z njih razvidna previsoka poštnina. V Washingtonu se namreč bojijo, da je bilo iz Jemna poslanih še več bombnih pošiljk.

Jemen je sporočil, da bo ustavil ves tovorni promet iz države, prav tako pa so poostrili splošne varnostne ukrepe na letališčih.

Nemčijo strah terorizma