Tadić ne odstopa od srbskih stališč glede Kosova. Foto: EPA
Tadić ne odstopa od srbskih stališč glede Kosova. Foto: EPA

"Srbija želi vzpostaviti dialog, istočasno pa naj se oblikuje politika, v kateri se spoštujejo načela in vrednote ter osnovne in legitimne zahteve vsakega izmed udeležencev tega procesa," je ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN-a v petek zvečer dejal srbski predsednik.

"Od teh ciljev ne bomo odstopili, imamo svoja načela, svoje standarde in rdečo nit, a ne vodimo agresivne politike," je zagotovil.

Tadić se je včeraj sestal z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton in ob tej priložnosti poudaril, da državi izjemno sodelujeta v borbi proti organiziranemu kriminalu in mednarodnemu terorizmu, hkrati pa se je zahvalil ZDA za pomembno podporo v procesu pristopa Srbije k EU-ju.

"O enem vprašanju imamo različno mnenje, in to je Kosovo in Metohija. Srbija si želi najti rešitev, a ne bo priznala neodvisnosti Kosova ne implicitno ne eksplicitno," je zatrdil Tadić in hkrati dodal, da so zdaj potrebne pobude, ne pa patritoske izjave.

Srbski predsednik je ob tem na Kosovu živeče Srbe pozval, naj ostanejo mirni in strpni. "Srbija je ob njih. Srbija bo našla rešitev, ki ne bo v neskladju niti z albanskimi interesi," je dejal. Končal pa je z mnenjem, da v svetu obstajajo podobni primeri, v katerih je bila najdena rešitev, ki je omogočila dolgoročen mir in gospodarski razvoj.