Srbijo čaka pri približevanju EU-ju še veliko dela. Foto: EPA
Srbijo čaka pri približevanju EU-ju še veliko dela. Foto: EPA
Rupel na balkanski turneji

Po pogovoru s srbskim zunanjim ministrom Vukom Jeremićem je Rupel izrazil upanje, da bo Srbija med slovenskim predsedovanjem EU-ju v prvi polovici prihodnjega leta podpisala Sporazum o stabilizaciji in pridruževanju ter pridobila status kandidatke. Vendar je Rupel ob tem poudaril, da bo za to treba izpolniti pogoje, še posebej polno sodelovanje s haaškim sodiščem.

Srbi cenijo slovensko pobudo
Tema pogovorov je bilo tudi pismo slovenskega premierja Janeza Janše evropskim voditeljem, v katerem je pozval, da se Srbiji dodeli status kandidatke najpozneje v času slovenskega predsedovanja EU-ju. Jeremić je dejal, da zelo cenijo pobudo slovenskega premierja, in ob tem izrazil upanje, da bo Srbija status tudi dobila, za kar si bo Beograd prizadeval.

Na vprašanje o morebitnem priznanju neodvisnosti Kosova je Rupel napovedal, da Slovenija ne bo sprejemala enostranskih odločitev, ampak se bo uskladila z drugimi članicami EU-ja, pri čemer slovenski zunanji minister pričakuje enotno stališče EU-ja glede vprašanj rešitve prihodnjega statusa Kosova.

Janša v Srbijo
Rupel je v Beogradu napovedal obisk Janše v Srbiji, kjer ga bo spremljala močna gospodarska delegacija, glavni namen obiska pa bo izboljšanje gospodarskih in političnih odnosov.

G. V.

Rupel na balkanski turneji