S povprečno plačo 380 evrov se v Srbiji že zdaj številni ne odločijo, da bodo izkoristili dopust, ki jim pripada. Foto: Reuters
S povprečno plačo 380 evrov se v Srbiji že zdaj številni ne odločijo, da bodo izkoristili dopust, ki jim pripada. Foto: Reuters

V Srbiji te dni v javnosti poteka burna razprava zaradi predloga sprememb zakona o delu, ki bi po mnenju številnih sindikatov in strokovnjakov občutno poslabšal pravice delavcev. Če bodo poslanci zakon sprejeli, se bo delavcu v Srbiji, ki bo odšel na dopust, plača znižala za 38 odstotkov ali za tretjino.

"S povprečno plačo 44.120 dinarjev (380 evrov) so številni že zdavnaj opustili tudi sanje o dopustu v planinah ali na morju, če pa se bo plačan dopust znižal za 38,4 odstotka, kar predvideva novi zakon, se jim bo dopust zagabil," so zapisali na spletni strani srbskega časopisa novosti.rs.

V Srbiji se med 1,7 milijona delavcev, med katerimi morajo številni skrbeti tudi za svoje upokojene starše, le redki odpravijo na dopust. Zgovoren je tudi podatek, da številni bolezen preživijo na nogah. A stanje se jim lahko še poslabša, piše novosti.rs.

Glede na predlog zakona o delu bi se jim zaradi višjega odtegljaja za nadomestilo za bolniško odsotnost, z zdajšnjih 35 odstotkov na 42,4 odstotka, plača še dodatno znižala.

Po novem bi se jim zmanjšalo tudi plačilo v primeru nadomestila za poškodbo na delovnem mestu, ki je zdaj plačano v celoti, po novem bi bila nižje za 21,2 odstotka.

"S tem se socialno breme popolnoma prenaša na delavce, ki bi pod vedno večjim pritiskom lahko 'popustili' tako fizično kot psihično. V takšnem delovnem okolju bo zelo težko doseči cilj predlagateljev zakona, to pa so boljši pogoji, da se lažje dobi delo," meni psihiatrinja Snežana Kecojević Miljević.

"Nove obremenitve bodo na zaposlene, ki so že tako pod velikim pritiskom in v strahu, da bodo izgubili delo, delovale pogubno. Ljudje bodo nezadovoljni. Imeli bodo vedno manj priložnosti za amortizacijo vsakodnevnega stresa, poleg tega pa ne bodo izkoristili dopusta. Neamortiziran stres deluje po načelu 'tiha voda bregove dere' in vpliva na poslabšano delovanje organov, kar je osnova za razvoj različnih bolezni. Imeli bomo nezadovoljne delavce. Na delo bodo prihajali bolni. Na splošno bodo manj učinkoviti, kar pomeni, da bi se predvideno izboljšanje stanja lahko vrnilo v obliki bumeranga, in to z dvojnim odmerkom," je še dodala.