Med srbskimi vojnimi zločinci je najbolj iskan Ratko Mladić. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Med srbskimi vojnimi zločinci je najbolj iskan Ratko Mladić. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Po vpogledu v poročilo, ki še ni javno, a ga bodo obravnavali na zasedanju 6. junija, je Brammertz dejal, da neuspeh Srbije spodkopava kredibilnost oblasti v Beogradu in postavlja pod vprašaj pripravljenost Srbije za polno sodelovanje s haaškim sodiščem.

Tožilec navaja tudi, da so bile kritike in priporočila, ki jih je podal v svojem decembrskem poročilu, le delno upoštevane - oblasti naj bi namreč še naprej spremljale le omejeno število sledi za begunci in jim ne uspe razširiti obsega preiskave.

Brammertz je zadovoljen le s sodelovanjem z Beogradom pri izmenjavi dokumentov, poroča b92.

"Obstoječa strategija Srbije za prijetje beguncev je popolnoma neuspešna. Srbija mora bistveno premisliti o vseh do zdaj opravljenih korakih, znova razmisliti o svoji strategiji in metodah ter takoj popraviti vse te pomanjkljivosti. Novi, občutno rigoroznejši pristop iskanja beguncev je nujno potreben. Neobhodne so vseobsežne preiskave s pomočjo vseh razpoložljivih orodij. Od Srbije se pričakuje, da preišče vlogo mreže pomočnikov. Brez bistvenih izboljšav pri sodelovanju te oblasti s sodiščem begunci ne bodo prijeti, srbska vlada pa mora svojo pripravljenost, izraženo z besedami, prevesti v konkretno delo in vidne rezultate," piše med drugim v Brammertzovem poročilu.