Srbski premier Vojislav Koštunica je dolgo okleval s priznanjem Črne gore. Foto: EPA
Srbski premier Vojislav Koštunica je dolgo okleval s priznanjem Črne gore. Foto: EPA
Srbska zastava
Z razglasitvijo neodvisne Črne gore je postala neodvisna tudi Srbija, ki je tudi edina naslednica skupne države. Foto: EPA

Srbski premier Vojislav Koštunica je po odločitvi Črnogorcev dolgo časa odlašal s priznanjem, kar pa ni bilo problem za srbskega predsednika Borisa Tadića, ki je že obiskal Podgorico. Koštunica je na začetku napovedal, da ločitev med Srbijo in Črno goro ne bo rožnata, vendar je zdaj v izjavi o priznanju zapisano, da bo ločitev potekala v prijateljskem duhu.

Črnogorci, ki prebivajo v Srbiji, bodo dobili srbsko državljanstvo, oddahnili pa so si tudi črnogorski študenti v Srbiji, ki bodo ohranili enake pravice in ugodnosti, kot jih uživajo srbski študenti, in jim tako ne bo treba plačevati visokih šolnin, sicer predvidenih za tuje študente v Srbiji. Srbsko notranje in šolsko ministrstvo sta že dobila nalogo, da pripravita ustrezne akte za omenjene sklepe.

Črno goro so že priznale Rusija, Kitajska in ZDA ter tudi večina balkanskih sosed, med katerimi pa ni Slovenije, ki naj bi to naredila kmalu.