Srbska vlada poziva k nadaljevanju pogovorov. Foto: EPA
Srbska vlada poziva k nadaljevanju pogovorov. Foto: EPA
Pred sejo vlade so se tako premier Dačić (na levi) kot podpredsednik vlade Aleksandar Vučić (na desni) in predsednik države Tomislav Nikolić posvetovali tudi s predstavniki Srbske pravoslavne cerkve. Foto: EPA
Srbija zavrnila predlog EU-ja glede Kosova

Dačić je pojasnil, da srbska vlada ne more sprejeti ponujenih rešitev, saj ne zagotavljajo človekovih pravic in varnosti Srbov na Kosovu. Srbija je tako zavrnila predlog rešitve za večinsko srbski sever Kosova, ki ga je prejšnji teden predlagala visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton.

Srbija in Kosovo pod okriljem Evropske unije iščeta dogovor o omejeni avtonomiji za sever Kosova. Točko spora predstavljajo različni pogledi obeh strani glede pristojnosti srbske skupnosti na severu države. Kot je pojasnil podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić, so pri nekaterih odprtih vprašanjih potrebna le še natančna pojasnila, pri drugih pa gre za popolnoma nasprotna stališča.

"Kar je za nas nesprejemljivo, je integracija štirih srbskih občin na severu v ustavni red Kosova," je dejal Vučić. Nad ponudbo EU-ja pa je "zelo razočaran".

Catherine Ashton je v osmem krogu pogajanj v Bruslju prejšnji teden sicer predlagala začasno upravo EU-ja na severu Kosova.

Srbska vlada je predlagala nadaljevanje dialoga s Prištino oziroma, kot je vlada zapisala, "s predstavniki začasnih samoupravnih institucij v Prištini" pod okriljem EU-ja in potrdila odločenost, da po mirni poti prek dialoga pride do trajne rešitve, ki bi predstavljala trdno osnovo za izgradnjo trajnega miru in varnosti za vse, ki živijo na Kosovu, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

"Z dozdajšnjim sodelovanjem v dialogu in pripravljenostjo na kompromis je vlada pokazala iskreno pripravljenost za dosego vseobsežnega dogovora," je dejal Dačić.

Ni pa jasno, ali je morebiten nov krog pogovorov mogoč in ali je Priština sploh pripravljena nanj.

Pritisk EU-ja
Evropska komisija bo 16. aprila predstavila poročilo o napredku v dialogu in ta bo podlaga za odločitev članic o začetku pristopnih pogajanj za Srbijo in začetku pogajanj o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu za Kosovo.

22. aprila pa bodo v Luksemburgu zasedali zunanji ministri Unije in predvidoma razpravljali tudi o omenjenem poročilu komisije. Končno odločitev naj bi članice Unije sprejele junija. Članice ne pričakujejo le dogovora na papirju, ampak tudi njegovo izvajanje, tako da dogovor v zadnji minuti ne bo dovolj za pozitivne odločitve.

Srbija zavrnila predlog EU-ja glede Kosova