Štiri mesece po volitvah so Srbi še vedno brez nove vlade. Foto: Tanjug
Štiri mesece po volitvah so Srbi še vedno brez nove vlade. Foto: Tanjug
Boris Tadić in Vojislav Koštunica
Tadić in Koštunica nikakor ne najdeta skupnega jezika. Foto: EPA

Ob tem pa je stranka G17 plus Mladjana Dinkića že zagrozila, da bo ob morebitni izvolitvi Nikolića za predsednika parlamenta zapustila pogajanja o oblikovanju nove vlade. "Izvolitev Nikolića bi pomenila konec zgodbe o demokratičnem bloku v Srbiji," je bil oster Dinkić.

Predlog demokratov zavrnjen
Demokratska stranka (DS) srbskega predsednika Borisa Tadića je sicer že pred dvema mesecema za kandidatko za predsednico skupščine predlagala Mileno Milošević, ki pa ni sprejemljiva za stranko Vojislava Koštunice, DSS.

DSS je Nikolića podprl zaradi "demokratskega načela" (SRS ima največ poslanskih sedežev), kandidatki Tadićeve DS pa podporo odrekla, ker se z njo ni mogla dogovoriti o skupščinski večini in o sestavi vlade. Razprava v parlamentu sicer poteka že skoraj 20 ur, glasovanja pa se bodo lotili šele okrog polnoči.

Radikalci še naprej v iskanju zaveznika
Na parlamentarnih volitvah januarja letos so največ mandatov sicer dobili radikalci z Nikolićem, namestnikom Vojislava Šešlja na čelu, sledi Tadićeva DS s 64 mandati, zveza Koštuničeve DSS in Nove Srbije Velimirja Ilića (skupno 47 mandatov), G17 Plus (19), socialisti Ivice Dačića (16) in zveza LDP-LSV-GSS-SDU Čedomirja Jovanovića (15).

A SRS kljub zmagi nikakor ne uspe najti zaveznika z zadostnim številom mandatov za oblikovanje vlade. Koštunica je v soboto Tadiću predlagal sestavo nove vlade, a je srbski predsednik ponudbo zavrnil z nasprotnim predlogom. Odhajajoči premier je ob tem obdolžil Tadiće DS, da je z zavrnitvijo njegovega predloga "onemogočil oblikovanje vlade in tako nase prevzel veliko odgovornost".

K. S.