Mnogi se bojijo, da bo Srbija v primeru propada vladnih pogajanj odprla pot nacionalistom na oblast. Foto: EPA
Mnogi se bojijo, da bo Srbija v primeru propada vladnih pogajanj odprla pot nacionalistom na oblast. Foto: EPA

Vodja Demokratske stranke (DS) Boris Tadić zaradi preteklih dogodkov, kot je neuspešno iskanje haaškega obtoženca Ratka Mladića in zaradi katerih se je država znašla v delni izolaciji, ne soglaša, da bi Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice hkrati imela resorja ministrstva za notranje zadeve in direktorja srbske obveščevalne službe.

DS ministrstvo zahteva zase, medtem ko DSS-ju Tadić prepušča tako premiersko mesto kot tudi obrambno ministrstvo. Po predlogu Tadića bi imela vlada 25 ministrstev, kar je dva več od predloga nasprotne strani.

Koštunica je Tadića že obtožil, da skoraj pet mesecev po volitvah onemogoča sestavo vlade. Po njegovih besedah DSS ni slišal "niti enega razumnega argumenta za tako lahkotno in naglo zavrnitev" njihovega predloga. Namesto dogovarjanja je DS prišel na plan s svojim predlogom, zato prevzema nase veliko odgovornost, je še dejal Koštunica.

Rok za njeno oblikovanje se izteče 14. maja, po tem datumu bodo morale biti razpisane nove volitve. Največ mandatov v parlamentu imajo sicer radikalci, ki pa po zmagi na volitvah ne morajo najti partnerja za oblikovanje vlade. Nekateri sicer ne izključujejo možnosti, da se bo Tadić skušal še pred 14. majem povezati prav z Radikalno stranko ali s socialisti.