Tadić se je novembra lani med obiskom na Hrvaškem v Ovčari poklonil žrtvam. Foto: EPA
Tadić se je novembra lani med obiskom na Hrvaškem v Ovčari poklonil žrtvam. Foto: EPA
Boris Tadić in Ivo Josipović
Tadić in Josipović sta lani otoplila odnose med državama. Foto: EPA

Josipović želi, da bi hrvaška vlada kot glavna organizatorka proslave ob obletnici državnosti 25. junija pripravila proslavo, ki bo v vrhunskem umetniškem programu predstavila "evropsko Hrvaško", na proslavo pa naj bi povabili predsednike sosednjih držav - Italije, Slovenije, Madžarske, BiH-a, Črne gore in Srbije. Ravno navzočnost srbskega predsednika Borisa Tadića je razdelila politični vrh, saj se s predsednikovim predlogom strinjata opozicijski SDP in Hrvaška narodna stranka (HNS), medtem ko HDZ, desničarska Hrvaška stranka prava (HSP) in Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB) njegovemu prihodu nasprotujejo.

"Mali korak za človeštvo, velik za regijo"
"Obletnico je treba zaznamovati v kraju največje žrtve srbske agresije, v Vukovarju. Tadić je dobrodošel ob drugih priložnostih, vendar je treba reči, da še vedno ni rešil posledic srbske agresije - več kot tisoč ljudi, ki veljajo za pogrešane, in vprašanje vojne odškodnine sta le dve izmed njih," je dejal predsednik parlamentarne skupine HDZ-ja Andrija Hebrang.

Iz kabineta srbskega predsednika so sporočili, da se Tadić ne namerava udeležiti slovesnosti ob 20. obletnici samostojnosti Hrvaške 25. junija, namerava pa naslednji dan obiskati Jadovno pri Gospiću ob 70. obletnici spomina na Srbe, Jude, Rome in Hrvate, ki so bili med drugo svetovno vojno ubiti v tem ustaškem taborišču.

Predstavnica HNS-ja Vesna Pusić po drugi strani meni, da bi morala biti 20. obletnica "festival samozavesti in ne sočustvovanja". "Prihod srbskega predsednika bi bil mali korak za človeštvo, a velik za regijo in bi simbolno pokazal, da sta Hrvaška in Srbija v 20 letih naredili ogromne korake - od vojne do normalnih držav," meni Pusićeva.

Proslava v Vukovarju ali Zagrebu?
Josipović proslavi v Vukovarju ne nasprotuje, sicer pa predlaga, da bi slovesnost pripravili v zagrebškem Hrvaškem narodnem gledališču (HNK). Napovedal je, da naj bi v programu posebno mesto zagotovili veteranom. S proslavo v HNK-ju se ne strinja hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki meni, da bi morali celotni dogodek pripraviti v Vukovarju. Vlada tudi predlaga, da bi najprej pripravili slavno sejo vlade v Zagrebu, nato pa naj bi se hrvaški državni vrh odpravil v Vukovar.

Josipović predlaga, da bi vlada slovesno sejo imela v Vukovarju, sledil bi sprehod po mestu in celodnevno druženje z meščani Vukovarja. Državni vrh bi se tudi poklonil žrtvam srbskih vojnih zločinov ob spomeniku na Ovčari, nato bi v Zagrebu organizirali večerjo in koncert za predsednike sosednjih držav.

Neuradno se je izvedelo, da vlada še ni uradno odgovorila predsedniku države, sicer pa naj bi se sešel odbor za proslavo drugega desetletja hrvaške neodvisnosti, ki bo letos v znamenju sklenitve hrvaških pogajanj z EU-jem, kar naj bi se po pričakovanju Zagreba zgodilo dan pred obletnico.