Bojovića in Milisavljevića so prijeli v neki restavraciji. Foto: EPA
Bojovića in Milisavljevića so prijeli v neki restavraciji. Foto: EPA

V Valencii, na vzhodu Španije, so prejšnji teden prijeli pripadnike srbske podzemlja Luko Bojovića, Vladimirja Milisavljevića in Sinišo Petrića, ki so pripadali zloglasni srbski mafijski združbi "zemunski klan".

Španska policija bo zdaj hrvaškim kolegom poslala podatke o hrvaških dokumentih, ki so jih imeli pri sebi srbski kriminalci.

Vprašanje je, ali so potne liste ukradli ali ponaredili, vendar v zadnjem primeru ne bi šlo za nove, biometrične potne liste. Podobni primeri so se že dogajali v preteklosti, potem ko je v 90. letih prejšnjega stoletja s hrvaškega konzulata v Mostarju izginilo 900 hrvaških potnih listov. Toda "mostarski potni listi" ne veljajo več, saj so vpisani v evidence Interpola.

Med drugim so hrvaške potne liste imeli nekdanji vodja zemunskega klana Milorad Ulemek - Legija, ki prestaja zaporno kazen zaradi sodelovanje pri atentatu na srbskega premierja Zorana Đinđića, in drugi znani balkanski kriminalci, kot so Zvezdan Jovanović, Andrija Drašković, Cvetko Simić, Sretko Kalinić in Darko Šarić.

Tudi hrvaški general Ante Gotovina se je pred roko haške pravice skrival z dvema lažnima identitetama, kot so Kristijan Horvat in Stjepan Seničić, za kateri je imel dva potna lista.