"Beograd na vodi" je megalomanski projekt, ki bi popolnoma spremenil podobo mesta. Foto: Reuters
Aleksandar Vučić
Srbski premier Aleksandar Vučić želi Beograd spremeniti v magnet za turiste in poslovno središče jugovzhodne Evrope. Foto: EPA

Srbski parlament je po večdnevnih razpravah v četrtek ponoči sprejel poseben zakon, s katerim se daje prosta pot gradnji sporne stanovanjske soseske, projektu, v katerega naj bi gradbeno podjetje Eagle Hills iz Abu Dabija vložilo tri milijarde evrov. Zgradilo naj bi luksuzna stanovanja s skupaj milijonom kvadratnih metrov površin. Soseska je načrtovana vzdolž Save.

Poleg stanovanj bodo v soseski tudi poslovne površine in trgovine na skupaj 750.000 kvadratnih metrih površin. Del soseske, več kot 62.000 kvadratnih metrov, bo namenjen javnim vsebinam, kot so vrtci, šole, kulturne ustanove in zdravstveni domovi, 242.000 kvadratnih metrov pa zelenim površinam. Sredi soseske se bo dvigal 220 metrov visok nebotičnik, nemška tiskovna agencija dpa pa izpostavlja, da se povprečna plača v Srbiji giblje okoli 400 evrov.

Beograd kot magnet
S projektom želi vlada premierja Aleksandra Vučića Beograd spremeniti v poslovno središče jugovzhodne Evrope ter magnet za turiste z vsega sveta. Obstaja širok konsenz proti projektu. Nasprotujejo mu skorajda vsi strokovnjaki, kot so urbanisti, arhitekti in pravniki, ki opozarjajo na možnost korupcije. Ogromen projekt naj bi poleg tega načrtovali na poplavnih območjih.

Slovo stare železniške postaje
Srbska vlada namerava 177 hektarjev veliko zemljišče za javno-zasebni projekt pripraviti na lastne stroške, kar naj bi zneslo okoli 272 milijonov evrov. Stroški mesta Beograd bodo sicer urejeni s posebnim dogovorom, sklenjenim z državo. V okviru projekta je načrtovana prestavitev stare železniške postaje in gradnja nove. Izginila bo tudi glavna avtobusna postaja.

Projekt vključuje gradnjo železniške proge preko Donave, zgradbe v mestni četrti Savamala bodo podrli in izplačali njihove lastnike. Urediti bo treba tudi vso infrastrukturo, kot so vodovod, kanalizacija, električna napeljava in ceste.

Projekt "posebnega pomena" za državo
Zakon projekt Beograd na vodi opredeljuje kot projekt posebnega pomena za Srbijo in Beograd. Zanj je glasovalo 176 poslancev in poslank vladajoče koalicije, proti pa jih je bilo devet. Zakon omogoča razlastitev lastnikov zemljišč ter izdajo gradbenih dovoljenj in drugih potrebnih dokumentov.

O projektu se je srbski premier pogovarjal tudi s slovenskim predsednikom vlade Mirom Cerarjem med februarskim obiskom Slovenije. Vučić je povabil slovenska podjetja, naj sodelujejo pri velikih naložbenih projektih, kot je Beograd na vodi.