Nasprotnike Al Asada sestavlja mešanica različnih uporniških skupin, od sekularnih do islamističnih. Foto: EPA
Nasprotnike Al Asada sestavlja mešanica različnih uporniških skupin, od sekularnih do islamističnih. Foto: EPA

"Okoli 3.300 ljudi je bilo ubitih od 3. januarja v spopadih med Islamsko državo Iraka in Levanta na eni strani ter islamisti in drugimi skupinami na drugi strani," je sporočil proopozicijski Sirski observatorij za človekove pravice.

Z Al Kaido povezana majhna, a vplivna skupina Islamska država Iraka in Levanta je vpletena v spopade z drugimi uporniškimi skupinami, med njimi tudi z uradno priznano sirsko vejo Al Kaide Fronta Al Nusra. Spopadi so se začeli zaradi boja za prevlado in ozemeljskih sporov.

Gre za najhujši spopad med uporniškimi frakcijami od začetka upora proti Al Asadovemu režimu pred tremi leti. Spopadi so zahtevali tudi 281 žrtev med civilisti.

Vojska presenetila upornike
Na vzhodnem obrobju Damaska so sirske vladne sile po poročanju državnih medijev v napadu iz zasede ubile 175 islamskih upornikov iz vrst skupine Fronta Al Nusra. Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je umrlo okoli 70 ljudi.

Napad se je zgodil v soseski Vzhodna Guta, ki velja za oporišče upornikov in kjer naj bi avgusta lani sirska vojska izvedla napad s kemičnim orožjem.

Državna tiskovna agencija Sana je poročala, da večina ubitih upornikov ni bila iz Sirije. Šlo naj bi večinoma za Savdijce, Katarce in Čečene.

V sirskem konfliktu je od marca leta 2011 umrlo več kot 140.000 ljudi, medtem ko jih je bilo več milijonov prisiljenih zapustiti svoje domove.