Protesti so bili v Kijevu tudi včeraj. Foto: EPA
Protesti so bili v Kijevu tudi včeraj. Foto: EPA
Pogoj, ki ga je EU Ukrajini postavil za podpis sporazuma konec novembra lani, je bila izpustitev na sedem let zapora obsojene nekdanje premierke Julije Timošenko na zdravljenje v Nemčijo. Foto: EPA

Število protestnikov je približno takšno, kot je bilo prejšnji konec tedna, kljub številčnosti pa jih je precej manj kot na protestih konec januarja. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, s Trga neodvisnosti, ki ga protestniki zasedajo že mesece, ob blagoslovu verskih vodij odmeva glasba.

Medtem večjega napredka v pogajanjih med Janukovičem in voditelji opozicije ni in nič ne kaže, da se bo stanje v državi kmalu umirilo. Janukovič je namreč razpet med dvema stranema, zahtevami proevropskih demonstrantov in odnosom z Rusijo, ki je Ukrajini obljubila 15 milijard evrov vredno posojilo, a ga je zdaj zamrznila, dokler se, kot pravi Moskva, zadeve v državi ne uredijo.

Pogoj za podpis sporazuma z EU-jem izpustitev Timošenkove
Protesti so izbruhnili novembra, ko se je ukrajinska vlada odločila, da ne podpiše sporazuma o sodelovanju z EU-jem, in se raje odločila za tesnejše sodelovanje z Rusijo. Evropska unija je sicer Ukrajini postavila pogoj za podpis sporazuma, in sicer izpustitev nekdanje premierke Julije Timošenko na zdravljenje v Nemčijo.

Janukovič je to razumel kot zahtevo za njeno pomilostitev. Timošenko, znana tudi kot plinska princesa, je bila namreč oktobra 2011 sicer obsojena na sedem let zapora zaradi zlorabe položaja pri podpisu plinske pogodbe z Rusijo, že kakšno leto pa se zaradi problemov s hrbtenico zdravi zunaj zapora.