Od začetka aprila, ko uporniki in vlada niso našli skupnega jezika, Šrilančani spet trepetajo pred nasiljem. Foto: EPA
Od začetka aprila, ko uporniki in vlada niso našli skupnega jezika, Šrilančani spet trepetajo pred nasiljem. Foto: EPA
Tamilski tigri zahtevajo avtonomijo za predel na severu in vzhodu države, ki je pod njihovim nadzorom. Foto: EPA

Avtobus je v okrožju Anuradapura na severovzhodu države zapeljal na mino. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, vlada pa jo pripisuje Tamilskim tigrom. Vladna letala so kmalu po eksploziji napadla položaje Tamilskih tigrov na severovzhodu države. Za zdaj ne poročajo o žrtvah.

Avtobus je bil namenjen na tržnico, ko je zapeljal na mino. Na mestu nesreče je umrlo 58 ljudi, še trije pa pozneje v bolnišnici. Med žrtvami je najmanj 15 otrok. Poznavalci menijo, da so Tamilski tigri tako želeli spodbuditi maščevanje Sinhalezijcev, kar bi lahko spodbudilo napade med civilisti.

Tamilski tigri so že zanikali vpletenost v napad, po njihovem prepričanju pa naj bi napad izvedla paravojaška skupina, ki je povezana z vlado. Po uradnih podatkih naj bi bila večina potnikov pripadnikov sinhalezijske manjšine.

V mestu Vavunija, blizu meje z območjem, ki je pod nadzorom upornikov, pa so policisti blizu ribje tržnice našli sumljivo snov, za katero predvidevajo, da je bomba. Na mesto odkritja so takoj prihiteli strokovnjaki za razstrelivna telesa.

Konec pogovorov?
Po mnenju številnih diplomatov je mirovni proces z današnjim napadom obsojen na neuspeh. Nov val nasilja je zajel otoško državo aprila, po neuspešnih pogovorih med vlado in uporniškimi Tamilskimi tigri. Slednji so privolili v nadaljnje pogovore z vlado, ki so potekali pretekli teden v Oslu na Norveškem, tja so tudi prišli, potem pa zavrnili srečanje z vladnimi predstavniki. Glavna zahteva Tamilskih tigrov je avtonomija za manjšino Tamilcev na severu in vzhodu države.

Današnja eksplozija na avtobusu je najhujši napad na civiliste po podpisu premirja med vlado in uporniškimi tigri leta 2002.V spopadih med Tamilskimi tigri in šrilanškimi oblastmi je v zadnjih dveh desetletjih umrlo več kot 60.000 ljudi, samo v zadnjih dveh mesecih več kot 500.