Gibanje Trieste libera - Svobodni Trst zanika italijansko suverenost nad Trstom in tržaško pokrajino. Foto: BoBo
Gibanje Trieste libera - Svobodni Trst zanika italijansko suverenost nad Trstom in tržaško pokrajino. Foto: BoBo

Gibanje Trieste libera - Svobodni Trst namreč zanika italijansko suverenost nad Trstom in tržaško pokrajino. Pobudniki trdijo, da države podpisnice Pariške mirovne pogodbe niso nikoli ukinile STO-ja. Ozadje sodne obravnave je kazenski postopek zoper člana gibanja Svobodni Trst, ki je podal ugovor, da ne priznava pristojnosti italijanskih sodišč za tržaško ozemlje. Sodnik naj bi torej odločal o tem, ali lahko sodi v danem primeru, obenem pa zadeva odpira vprašanje veljavnosti Londonskega memoranduma.

"Memorandum je samo mednarodni sporazum, štirilateralni, s katerim vzamejo na znanje, da STO-ja do takrat ni bilo mogoče ustanoviti, in so zato dali v fiduciarno upravo italijanski oz. takratni jugoslovanski vladi coni A in B tega svobodnega ozemlja. Fiduciarna uprava ni suverenost, suverenost pomeni popolno oblast, zato bi morali spremeniti mirovno pogodbo, kar se do danes ni zgodilo," je povedal tržaški odvetnik Peter Močnik.

Podobni ugovori so bili pred kratkim že podani na tržaškem sodišču, vendar se še v nobenem primeru niso odločali o pristojnosti italijanskega sodišča, poglobili pa se niso niti v mednarodne sporazume, pravi Močnik in dodaja: "Ta kazenski sodnik je dal to prevesti z zapriseženim prevodom, ker je angleški original edina verodostojna kopija in se bo moral o tem izreči. To je sicer omejeno samo na tržaški del nekdanjega Svobodnega tržaškega ozemlja, saj je z letom 1991, z mednarodnim priznanjem Slovenije in nato Hrvaške, nekdanja cona B tega ozemlja dokončno prišla pod suverenost Slovenije in Hrvaške, torej zadeva ni več sporna".

Odločitve danes sicer še ni pričakovati, če pa bi sodišče razsodilo v prid ugovoru, bi zadevo nato obravnavala vlada v Rimu.

Tjaša Lotrič, Radio Slovenija