Frankfurtsko letališče je tretje največje v Evropi; več poletov dnevno poteka le z londonskega Heathrowa in pariškega Charles de Gaulle. Foto:
Frankfurtsko letališče je tretje največje v Evropi; več poletov dnevno poteka le z londonskega Heathrowa in pariškega Charles de Gaulle. Foto:

Kot so sporočili iz Adrie Airways, so odpovedali dva poleta iz Ljubljane v Frankfurt in dva iz Frankfurta v Ljubljano.

Spremembe poletov lahko spremljate tukaj.

Nemški sindikat kontrolorjev letenja (GdF) na frankfurtskem letališču stavka že drugi dan. Stavka pa bo trajala vse do petka do 23.00. To je že tretja stavka kontrolorjev letenja, saj jim z upraviteljem frankfurtskega letališča ni uspelo doseči dogovora.

Sindikat namreč zahteva dvig plač za 25 do 50 odstotkov, višje bonuse in krajši delovni čas za okoli 200 kontrolorjev letenja, ki usmerjajo letala na parkirne prostore in z njih.
Zaradi stavke je bilo v ponedeljek odpovedanih 240 od predvidenih 1.271 poletov. Družba Fraport je namreč dosegla dogovor z zaposlenimi, ki niso v sindikatu, da izvajajo naloge, kjer je bilo delo prekinjeno. Predstavnik GdF-ja je dejal, da je odločitev družbe nespametna in hkrati izrazil dvom, da je osebju v tako kratkem času uspelo pridobiti potrebne licence.

Na tleh so tako ostala letala, ki bi morala opraviti krajše poti. Potnike, ki so ostali brez letalske povezave z domačimi mesti, pa so preusmerili na železnico. Nemški železniški operater Deutsche Bahn je zato v železniški promet vključil več vlakov.

Na obzorju še ena stavka?
Na obzorju pa je še ena težava, povezana z berlinskim javnim prevozom. Po sobotni opozorilni stavki še vedno niso dosegli dogovora o višini plač 12.600 zaposlenih v berlinskem javnem prevozu. Tako se lahko zgodi, da bodo v prihodnjih dneh obstali tudi berlinski avtobusi, tramvaji in U-bahni. prevoz pa bo mogoč le z S-Bahnom, ki ga upravljajo nemške železnice, je za radijski Dnevnik poročal dopisnik iz Berlina Boštjan Anžin.