Frankfurtsko letališče je največje nemško letališče. Foto: EPA
Frankfurtsko letališče je največje nemško letališče. Foto: EPA

Okoli 200 kontrolorjev letenja na frankfurtskem letališču, ki usmerjajo letala na parkirne prostore in z njih, bo stavkalo med 15. in 22. uro.

Člani sindikata kontrolorjev letenja (GdF) zahtevajo višje plače in krajši delovni čas, za stavko pa so se odločili, ker jim ni uspelo doseči dogovora z upraviteljem frankfurtskega letališča, družbo Fraport.

Pričakovati je, da bo stavka ohromila promet na največjem nemškem letališču in tretjem največjem v Evropi. Fraport je opozoril potnike, da bodo predvidoma zamude in odpovedi poletov, v družbi pa predvidevajo, da jim bo uspelo zagotoviti več kot polovico vseh predvidenih poletov.

Kot je v sredo na novinarski konferenci napovedal predstavnik podjetja, si bo Fraport med stavko pomagal z dodatnim osebjem, ki so ga usposobili za ta namen.

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways naproša svoje potnike, ki potujejo na liniji Ljubljana-Frankfurt-Ljubljana, da se kljub stavki na frankfurtskem letališču zglasijo pravočasno na svojem odhodnem letališču.

Družba Lufthansa, ki je zaradi stavke odpovedala sto evropskih poletov, je Adrio Airways obvestila, da je zaradi stavke odpovedala določeno število letov, za podrobne informacije pa vse potnike naproša, da status svojega leta preverijo na njihovi spletni strani.

Hkrati želi vse potnike obvestiti, da se lahko stavka kadar koli predčasno prekine, zato še enkrat poudarjajo, da se potniki pravočasno zglasijo na letališču za odhod.