Po štetju agencije Reuters je število potrjenih okužb vse od začetka izbruha pandemije novega koronavirusa do zdaj preseglo mejo 15 milijonov. Po štetju ameriške univerze Johns Hopkins se število okužb z virusom SARS-CoV-2 še ni povzpelo čez 15 milijonov, a bo ta mejnik prekoračen že danes.

Policijska kontrola v Melbournu, kjer bodo še najmanj 4 tedne v karanteni. Foto: Reuters
Policijska kontrola v Melbournu, kjer bodo še najmanj 4 tedne v karanteni. Foto: Reuters

V Braziliji, ki je druga najhuje prizadeta država sveta v pandemiji, so v zadnjih 24 urah potrdili še 41.008 primerov okužbe z novim koronavirusom, s čimer je skupno število okužb naraslo na 2.159.970. Umrlo je še 1367 bolnikov s covidom-19, skupaj 81.487, kažejo podatki brazilskega zdravstvenega ministrstva. Trenutno je okuženih več kot 612.000 ljudi, 1.465.970 jih je ozdravelo, poročajo iz Brazilije.

V Mehiki so v zadnjem dnevu našteli še 915 smrtnih žrtev covida-19, s čimer je skupno število naraslo na 40.400. Po številu smrtnih žrtev je Mehika na četrtem mestu na svetu.

Kritična Kolumbija, Peru, Bolivija in Ekvador
Direktorica Panameriške zdravstvene organizacije Carissa Etienne je poudarila, da se izbruh pandemije stopnjuje v Boliviji, Ekvadorju, Kolumbiji in Peruju, nekatere srednjeameriške države pa v zadnjem tednu beležijo rekordno število novih okužb. V protiutež je Etiennova opozorila na svetle primere Čila, Argentine in Urugvaja, ki so naredili pomemben napredek v boju s covidom-19.

Po 4 mesecih rekordna številka v Avstraliji
Avstralija je potrdila 501 novo okužbo z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Avstralija je pred tem največ novih dnevnih okužb potrdila 28. marca, in sicer 459. Nato se je zdelo, da je državi uspelo zajeziti epidemijo, čemur je sledilo rahljanje ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Nove rekordne številke dnevnih okužb so v deželi tam spodaj potrdili skoraj štiri mesece po tistem, ko naj bi država dosegla vrh epidemije covida-19.

Avstralija se je zgodaj soočila s pandemijo, zdaj z vrhuncem zime na južni polobli pa je prišlo do okrepitve in rekordnega števila novih okužb. Foto: Reuters
Avstralija se je zgodaj soočila s pandemijo, zdaj z vrhuncem zime na južni polobli pa je prišlo do okrepitve in rekordnega števila novih okužb. Foto: Reuters

Veliko večino novih primerov so odkrili v zvezni državi Viktoriji – 484. Največ novih okužb je v Melbournu. Drugo največje avstralsko mesto je sicer že skoraj dva tedna v karanteni. Ta naj bi trajala šest tednov. Oblasti ukrepe še zaostrujejo. Od polnoči dalje bo tako v veljavi tudi obvezna nošnja zaščitnih mask na prostem.

Po testiranju po nakupih namesto v izolacijo
Ministrski predsednik Viktorije Daniel Andrews je po poročanju nemške agencije dpa dejal, da devet od desetih ljudi, pri katerih so med 7. in 21. julijem potrdili okužbo z novim koronavirusom, ni bilo v izolaciji, ko so imeli prve znake bolezni in so se odpravili na testiranje. "Šli so nakupovat. Odhajali so na delo. Bilo so najbolj kužni, a so živeli naprej kot običajno," je dejal Andrews.

Dodal je, da okoli 53 odstotkov ljudi ni šlo v izolacijo, ko so opravili test in so čakali na rezultate testov. V Avstraliji s približno 25 milijoni prebivalci so doslej potrdili skoraj 13.000 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 128 bolnikov.