Največ novih okužb so v zadnjem dnevu potrdili na območju Zagreba. Foto: EPA
Največ novih okužb so v zadnjem dnevu potrdili na območju Zagreba. Foto: EPA

Kot je povedal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš, sta bili žrtvi stari 79 in 81 let, imeli pa sta velike zdravstvene težave. V zadnjem dnevu so opravili 1028 testov, aktivnih primerov okužb v državi pa je zdaj 1150, 57 manj kot dan pred tem. 147 bolnikov je hospitaliziranih, devet jih potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja, poroča Jutarnji list. Do zdaj so skupaj zaznali 4370 okužb, umrlo pa je 122 ljudi.

Hrvaški epidemiologi pričakujejo, da se bo število novih okužb zmanjševalo tudi v prihodnjih dneh. V zadnjem dnevu je bilo največ novookuženih na območju Zagreba, kjer so ugotovili 11 primerov. Sedem novih primerov je bilo v Istrski županiji. V preostalih obalnih županijah so od nedelje zaznali le eno novo okužbo, in sicer v Splitsko-dalmatinski županiji. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak je dejal, da so k zmanjšanju števila na novo okuženih prispevali poostreni ukrepi, ki so jih uvedli na začetku prejšnjega tedna.

Na območju Vukovarsko-sremske županije so do 4. avgusta omejili število udeležencev na porokah na najožje svojce in poročne priče. Ukrepe so poostrili, ko so ugotovili, da so poroke s po več sto povabljenimi prispevale k hitremu širjenju okužb v zadnjih nekaj dneh. Kot je povedal Capak, razmišljajo, da bi ukrep razširili na nacionalno raven.

Na Hrvaškem so od prejšnjega ponedeljka obvezne zaščitne maske v trgovinah in v ustanovah, kjer so zaposleni v neposrednem stiku z uporabniki storitev. Podobni ukrepi veljajo tudi za frizerske in kozmetične salone. Foto: EPA
Na Hrvaškem so od prejšnjega ponedeljka obvezne zaščitne maske v trgovinah in v ustanovah, kjer so zaposleni v neposrednem stiku z uporabniki storitev. Podobni ukrepi veljajo tudi za frizerske in kozmetične salone. Foto: EPA
Epidemija v državah Zahodnega Balkana ne pojenja

Srbija: 359 novih okužb

V zadnjih 24 urah so v Srbiji ugotovili 359 okužb z novim koronavirusom, potem ko so opravili 8349 testov. V bolnišnicah se zdravi 4762 ljudi, 190 bolnikov potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja. Covid-19 je zahteval deset smrtnih žrtev, poročajo Novosti.

V Srbiji so do zdaj opravili 558.440 testov na okužbo z novim koronavirusom, ki so jo potrdili pri 21.253 ljudeh. Umrlo je 482 bolnikov. Stopnja smrtnosti zaradi covida-19 je v tej državi Zahodnega Balkana 2,27 odstotka.

V Republiki Srbski niso opravili nobenega testa

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu našteli 130 novih okužb, največ v Sarajevu, in sicer 67, toda gre za nepopolne podatke, saj se nanašajo zgolj na Federacijo BiH-a. V Republiki Srbski so medtem objavili, da v zadnjih 24 urah niso opravili nobenega testiranja na okužbo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zavod za javno zdravje Republike Srbske ob tem ni pojasnil, zakaj tega niso storili. To je prvič, da v Republiki Srbski od začetka epidemije nimajo podatkov o novih okužbah. So pa v Banjaluki sporočili, da je v nedeljo v Republiki Srbski zaradi covida-19 umrl bolnik.

V Federaciji BiH-a so v zadnjih 24 urah opravili 794 testov. V tej entiteti BiH-a so potrdili tudi pet novih smrti zaradi covida-19. Pri vseh petih primerih so bili bolniki starejši od 60 let. V državi so do zdaj skupaj potrdili več kot 8600 okužb, umrlo je 257 bolnikov.

Severna Makedonija: 96 novookuženih

V Severni Makedoniji so v zadnjem dnevu potrdili 96 okužb. Kot je sporočilo makedonsko zdravstveno ministrstvo, je umrlo še deset bolnikov s covidom-19. 24 novih okužb so zaznali v Skopju, kjer je aktivnih okužb 1880, v celotni državi pa jih je 3946. V Severni Makedoniji so do zdaj našteli 9249 okužb, covid-19 pa je zahteval 432 življenj.