Ljudje vse bolj spoštujejo odločbe o karanteni. V zadnjem dnevu so inšpektorji zaznali le 36 takšnih ali drugačnih kršitev. Foto: BoBo
Ljudje vse bolj spoštujejo odločbe o karanteni. V zadnjem dnevu so inšpektorji zaznali le 36 takšnih ali drugačnih kršitev. Foto: BoBo

"Vse, kar odkrijemo zdaj, so v veliko primerih ljudje, ki so bili že predtem napoteni v karanteno, torej so bili v karanteni, ko so zboleli. To število ljudi, ki jih nadzorniki niso našli, se hitro zmanjšuje, manj je tudi omejevanja dostopa do zemljišč. Ukrepi očitno učinkujejo," je na tiskovni konferenci o aktualnih razmerah glede epidemije covida-19 dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Ljudje, ki jim bo odrejena karantena, bodo lahko od 20. julija v Slovenijo vstopali na katerem koli mejnem prehodu, za vročanje odločb o karanteni - tudi v notranjosti države - pa bodo od torka skrbeli policisti.

Poudaril je, da so v zadnjih dveh dneh odkrili po 19 novih okužb na dan, a pomirja to, da se okužbe kopičijo v obstoječih žariščih, da so novooboleli ljudje, ki jim je bila odrejena karantena oz. samoizolacija: "Princip karantene torej deluje in deluje vedno bolj učinkovito."

Pozneje je dodal še, da so se vsi, ki so od sobote, ko so jih začeli vročati na mejnih prehodih, dobili karantenske odločbe, znašli na seznamu zdravstvenega inšpektorata, ta pa je takoj začel nadzor. "To je močno zamejilo vnos pozitivnih v državo, zdaj se ukvarjamo z znanimi skupki."

Črna Gora na rdeči seznam, Hrvaška še rumena

Vlada je sprejela spremembe uvrstitve držav na sezname glede na njihovo epidemiološko stanje. S 17. julijem je na rdeči seznam uvrstila Luksemburg, Črno goro, Kitajsko, Alžirijo, Kazahstan, Honduras, Izrael, Ekvatorialno Gvinejo, Zelenortske otoke, Kolumbijo, Otoke Turks in Caicos, Azerbajdžan, Irak, Deviške otoke, Kirgizijo, Argentino, Sejšele, Kostariko, Ekvador, Gvatemalo, Mehiko, Salvador, Esvatini in Surinam (vse prej na rumenem seznamu). Ob prihodu iz teh držav je obvezna karantena (izjem je sicer šest).

Na seznam epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav, t. i. zeleni seznam, pa je vlada s 17. julijem uvrstila Poljsko, Avstralijo, Gruzijo, Novo Zelandijo, Ruando, Urugvaj, San Marino, Vatikan in Maroko (vsi prej na rumenem seznamu).

Na zelenem seznamu ostajajo Avstrija, Belgija, Francija, Španija in celotna Češka. Dodani pa so še Kanada, Monako (oba prej na rumenem seznamu) ter Andora in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske (oba prej na rdečem seznamu).

Z zelenega seznama je vlada črtala Islandijo. Hrvaška ostaja na rumenem seznamu.

Tudi Špela Horjak z ministrstva za zdravje, ki je predstavila podrobnosti nadzora nad spoštovanjem karantenskih odločb, je povedala podobno: "Razmere se umirjajo, ljudje se vedno bolj zavedajo izvajanja ukrepov in upoštevanja karantenskih odločb."

380 nadzorov, 344 brez nepravilnosti

Na današnji dan je bilo izvedenih 380 nadzorov spoštovanja vročenih odločb o karanteni (število skupno opravljenih nadzorov je 4527) in med temi je bilo kar 344 ljudi takšnih, ki so spoštovali odločbo in so bili na naslovu. V 16 primerih osebe ni bilo tam, "spodbudno pa je, da včeraj nismo imeli nobenega primera, ko dostop do zasebnega zemljišča ne bi bil mogoč". V 12 primerih so osebe še vedno navedle napačen oz. lažen naslov, v enem primeru oseba ni odprla vrat. V sedmih primerih pa osebe v večstanovanjskih objektih ni bilo mogoče najti, je še navedla.

Pričakujemo, da bo jeseni okužb več, da se bodo širile tudi med starejšo populacijo. Ukvarjamo se z vprašanjem, koga cepiti vnaprej, da bi se izognili sumu na nekatere druge pljučne infekte.

Jelko Kacin

"Podatki tako kažejo, da se ljudje vedno bolj zavedajo pomena in vloge karantene. Ta teden so inšpektorji opravljali tudi dodatne kontrolne nadzore za osebe, ki so bile že predtem preverjane. Takšno preverbo so opravili pri 161 osebah," je še pojasnila in dodala, da skupno poteka 182 prekrškovnih postopkov. Zdravstveni inšpektorat sicer obvestila o globah pošilja po pošti, (zagrožena globa za fizične osebe je 400–4000 evrov), izjema so le tuji državljani, ki so jim plačilni nalogi izdani takoj in neposredno – izdali so jih štirim tujim državljanom, vsakemu v znesku 400 evrov.

Ob tem je Horjakova poudarila, da inšpektorji ob prvem prekršku naročijo odpravo nepravilnosti, če se te odpravijo, izrečejo zgolj opomin.

Vlada sprejela nov odlok o vročanju karantenskih odločb

Vlada je na dopisni seji izdala nov odlok o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih in kontrolnih točkah. Osebe, ki jim bo odrejena karantena, bodo lahko tako od 20. julija v Slovenijo vstopale na kateremkoli mejnem prehodu, za vročanje odločb o karanteni, tudi v notranjosti države, pa bodo odslej skrbeli policisti.

Kot so sklenili, bo izdaja in vročanje odločb o karanteni po novem potekala tako, da bo policist od osebe, ki ji bo odrejena karantena, vzel podatke za izdajo odločbe in jih posredoval predstavniku ministrstva za zdravje. Ta bo poskrbel za izdajo odločbe in jo vrnil policistu na mejni prehod ali kontrolno točko, nato pa bo policist odločbo o karanteni vročil osebi in ji po vročitvi odločbe dovolil vstop v državo, so sporočili z vlade.

Če je oseba, ki bi ji morala biti sicer karantena odrejena ob vstopu v Slovenijo, že v Sloveniji, npr. ob nezakonitem prehodu državne meje, bo policist za potrebe priprave odločbe o karanteni vzel osebne podatke osebe (ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma kraja bivanja, kjer bo oseba prestajala karanteno v Sloveniji in elektronski naslov za vročitev odločbe v elektronski obliki) v notranjosti države ter jih posredoval predstavniku ministrstva za zdravje. Ta bo poskrbel za izdajo odločbe in jo vrnil v policijsko enoto policista, ki je pridobil podatke, policist pa bo nato osebi vročil odločbo.

Vlada je dodala tudi novo izjemo za prehajanje meje brez karantene. Izjemoma lahko v Slovenijo brez omejitev in karantene vstopi tudi predstavnik tujih varnostnih organov (policije ali pravosodja), ki z vstopom v Slovenijo izvršuje operativno nalogo predaje ali izročitve iskane osebe ali prenosa izvršitve kazni zapora obsojenca, Slovenijo pa zapusti takoj, ko je po izvršitvi naloge to mogoče.

Kacin o dopustovanju na Hrvaškem

"NIJZ je ugotovil, da smo dosegli pomemben mejnik pri širjenju okužbe oz. zajezitvi novega koronavirusa, saj ena okužena oseba naprej okuži manj kot enega človeka, torej 0,84 osebe. V času epidemije pred meseci je ena oseba okužila dve osebi, na Hrvaškem pa je bilo to število kar sedem oseb. Danes je to število na Hrvaškem nižje, a še vedno večje od ena, zdaj je 1,11," je razložil Kacin.

Ta opozarja, da naj bodo ljudje, ki se odpravljajo na dopust, pozorni na pojavnost okužb v posameznih hrvaških županijah in da naj se ob gibanju v rumenih in rdečih, torej nevarnejših županijah za širjenje okužbe, držijo ukrepov. "Ob dopustovanju na Hrvaškem so nujni samozaščitno vedenje, ohranjanje varnostne razdalje, higiena rok ter izogibanje krajev z veliko koncentracijo ljudi, polnih gostinskih lokalov, nočnih klubov in diskotek," je poudaril in dodal, da so varnejše severnejše hrvaške županije, ki so bližje Sloveniji.

"Zelene so torej Međimurska, Koprivniško-križevska, Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska ter Primorsko-goranska županija," je naštel Kacin. Jadranske županije se večinoma gibljejo v rumenem območju, zato sta v njih potrebni povečana pozornost in previdnost, je opozoril vladni govorec.

"V rumenem območju so Liško-senjska županija, Šibeniško-kninska, Istrska, Splitsko-dalmatinska, Zadarska in Dubrovniško-neretvanska. Rdeče so Požeško-slavonska, Osiješko-baranjska, Vukovarsko-sremska, Brodsko-posavska ter samo mesto Zagreb," je sklenil Kacin.

Najnovejše o koronavirusu, prenos novinarske konference