Jedrsko krizo bodo najbolj občutili ljudje, ki živijo v okolici nuklearke. Foto: EPA
Jedrsko krizo bodo najbolj občutili ljudje, ki živijo v okolici nuklearke. Foto: EPA
Fukušima
Težavam v Fukušimi ni videti konca. Foto: Reuters
Na Japonskem 16 tisoč pogrešanih

Japonska agencija za jedrski nadzor je sporočila, da naj bi bila podtalnica radioaktivna, vendar pa ni natančno znano, kako zelo, TEPCO, operater poškodovane nuklearke Fukušima, pa je sporočil, da naj bi v podtalnici 15 metrov pod prvim reaktorjem namerili kar 10.000-krat višjo vrednost radioaktivnega joda od običajne. Pristojne oblasti so izrazile globoko obžalovanje, da so se znova zgodile napake pri merjenju radioaktivnosti.

Ker je jod hitro razgradljiv, so v elektrarni prepričani, da podtalnica in zajetja pitne vode niso kontaminirani. Je pa japonska vlada sporočila, da bodo na govedini, perutnini in svinjini, ki prihaja z najbolj prizadetih območij, začeli meriti morebitne vsebnosti radioaktivnih sledi.

Nuklearko bodo škropili z umetno smolo
Voda z visoko stopnjo radioaktivnosti se še vedno nabira v reaktorjih, oblasti pa za to težavo še niso našle ustrezne rešitve. V Fukušimi si delavci še naprej prizadevajo preprečiti najhujše, zato bodo poškodovane dele nuklearke danes znova skušali poškropiti z umetno smolo, kar so morali v četrtek zaradi dežja prekiniti. Umetna smola naj bi preprečila širjenje radioaktivnega prahu.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano je na tiskovni konferenci povedal, da se na tisoče ljudi, ki so jih evakuirali iz okolice jedrske elektrarne, še več mesecev ne bo moglo vrniti na svoje domove. "Obdobje evakuacije bo daljše, kot smo upali," je priznal Edano in tako priznal, da jedrski krizi na Japonskem še ni videti konca.

TEPCO je vse od začetka katastrofe v Fukušimi pod udarom kritik zaradi svoje politike obveščanja javnosti, zato Edano na tiskovni konferenci ni izključil možnosti, da bi država podržavila TEPCO.

Naoto Kan v soboto na prizadeta območja
Japonski premier Naoto Kan je sporočil, da bo v soboto prvič obiskal območje, ki je bilo prizadeto v potresu in cunamiju 11. marca. Kan naj bi obiskal mesto Rikuzentakata in prefekturo Fukušima, same nuklearke pa naj ne bi obiskal.

Na tisoče japonskih in ameriških vojakov pa je danes začelo intenzivno zračno in pomorsko operacijo, v okviru katere iščejo trupla žrtev. Japonska in ameriška vojska sodelujeta z 120 letali in 65 ladjami, akcija iskanja trupel pa naj bi vzdolž severovzhodne obale trajala tri dni.

Na Japonskem 16 tisoč pogrešanih