Sporni spomenik so estonske oblasti prestavile na vojaško pokopališče v Talinu. Foto: EPA
Sporni spomenik so estonske oblasti prestavile na vojaško pokopališče v Talinu. Foto: EPA

Spomenik so estonske oblasti premaknile iz središča Talina in ga ponovno postavile na vojaško pokopališče, kjer je že na ogled javnosti. Zadnji dve noči sta v Estoniji po večdnevnih izgredih minili mirno, protesti zaradi prestavitve spomenika pa so potekali pred estonskim veleposlaništvom v Kijevu. Več deset Ukrajincev je vzklikalo "fašizmu ne bo uspelo", policija pa je dva bolj razgreta protestnika za kratek čas priprla.

Nenehne proteste pred estonsko ambasado v Moskvi je estonski predsednik Toomas Hendrik Ilves opisal kot "psihološki teror", estonski zunanji minister pa je Rusijo obtožil kršitve Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih.

Različni pogledi na zgodovino
Delegaciji ruskega in estonskega parlamenta v pogovorih nista našli rešitve spora, saj so po besedah podpredsednice estonskega parlamenta Kristine Ojuland pogovori pokazali, da obstajajo resne razlike v razlaganju 50 let zgodovine.

Od četrtka je v nemirih umrl en človek, 153 pa jih je bilo ranjenih. Za Estonce spomenik simbolizira sovjetsko okupacijo, Rusi pa trdijo, da je poklon tistim, ki so se med 2. svetovno vojno borili proti nacistom.