Kanadska policija je takoj zastražila in obkolila območje okoli kolidža. Foto: Reuters
Kanadska policija je takoj zastražila in obkolila območje okoli kolidža. Foto: Reuters

Policija, ki je prihitela na kraj dogodka, je streljala na napadalca in ga ubila. Napadalec je smrtno ranil mlado žensko, še šest drugih pa je v kritičnem stanju. Streljanje se je začelo v restavraciji na kolidžu Dawson v središču mesta, ki ga obiskuje okoli 10.000 študentov, starih med 16 in 19 let.

Na televiziji je bilo mogoče videti prizore prestrašenih študentov med begom in krvave madeže na vhodnih stopnicah. Po poročanju prič naj bi streljanje trajalo pol ure, napadalec pa naj bi bil oborožen s tremi vrstami orožja. Pri svojem početju naj bi bil mrtvo hladen, pokazal ni nobenih čustev.

Kanadski premier Stephen Harper je streljanje označil kot brezčustveno nasilno dejanje in dejal, da je zdaj prva skrb oblasti varnost in okrevanje vseh prizadetih.

V Kanadi in v Montrealu se je podobna tragedija - takšne so sicer značilnejše za ameriške šole - že zgodila, ko je decembra leta 1989 oboroženi napadalec streljal na kolidžu za tehnične vede in ubil 14 deklet. Napadalec je nato orožje usmeril vase in si sodil sam.