Foto:
Foto:

Odposlanec Združenih narodov Paulo Sergio Pinheiro, ki je bil ta teden na obisku v Mjanmarju, je sporočil, da je vojaški režim Su Čijevi ponudil prostost, kar pa ta je zavrnila, dokler ne bodo iz pripora izpustili 35 njenih sodelavcev, ki so zaprti od konca maja.

Pinheiro, ki proučuje razmere glede človekovih pravic v Mjanmarju, je povedal, da je 35 sodelavcev Su Čijeve še vedno zaprtih, do sedaj pa so iz zapora izpustili 101 človeka. V zaporu pa še vedno ostaja osem visokih članov stranke Nacionalne lige za demokracijo (NLD), ki jo vodi Su Čijeva.

Zaprti od konca maja
Odposlanec ZN-a, ki se je s Su Čijevo srečal v torek, je povedal, da je ta dejala, da želi biti zadnja oseba, ki bo dobila svobodo. Zahtevala je tudi nedovisno preiskavo nasilnih dogodkov konec maja, za katere se obe strani medsebojno obtožujeta. Hkrati je dejala, da si želi pravice in ne maščevanja.

Su Čijevo in njene sodelavce so zaprli 30. maja, potem ko so se njeni privrženci spopadli z zagovorniki vojaškega režima, ki je na oblasti v Mjanmarju. Nato so jo odpeljali na skrivno lokacijo, po navedbah oblasti, zaradi njene lastne varnosti. Vmes so jo pustili v bolnišnico na operacijo, od septembra pa je v hišnem priporu v svoji rezidenci v prestolnici Jangon.

Po izpustitvi iz bolnišnice je Pinheiro drugi tujec po posebnem odposlancu ZN-a Razaliju Ismailu, ki je imel možnost obiskati Su Čijevo, potem ko so jo v začetku oktobra izpustili iz bolnišnice.

Kdaj obnovitev pogovorov?
Novi predsednik vlade Khin Njunt je potem, ko je avgusta prevzel položaj, naznanil, da bo obnovil pogovore o novi ustavi, ki so jih prekinili leta 1996. Takrat je od pogovorov odstopila NLD, ki je na volitvah leta 1990 dobila večino, nikoli pa ni prevzela oblasti v Mjanmarju, ker je to preprečil vojaški režim.