Napade v Egiptu so obsodili vsi svetovni voditelji. Foto: EPA
Napade v Egiptu so obsodili vsi svetovni voditelji. Foto: EPA
Riceova je za napad zvedela med obiskom palestinskih ozemelj. Foto: EPA
Zapatero je na oblast prišel po napadih v Madridu, ki so terjali 191 življenj. Foto: EPA
Tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel se je odzval na napade. Foto: RTV SLO

Tudi papež Benedikt XVI. je obsodil napad v Egiptu in ga označil za brezumno dejanje. Odgovorne je pozval, naj odložijo orožje. To je napisal v brzojavki družinam žrtvam napadov. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je izrazil zgroženost in gnus ob dogodku. Za dejanje ni opravičila, je dodal.

Straw zagotovil podporo Egiptu
Britanski zunanji minister Jack Straw je dejal, da je svojemu egiptovskemu kolegu zagotovil popolno podporo in izrazil solidarnost z Egipčani. Dodal je: "Naš boj je vaš boj. Vaš boj je naš boj."

Riceova napade označila za grozljive
Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice, ki je trenutno na krajši bližnjevzhodni turneji, je dejanje označila za grozljive in dejala, da ZDA stojijo ob Egiptu, ki je njihov prijatelj in zaveznik. Dodala je, da bodo s skupnimi močmi premagali to nadlogo, ki ne pozna meja.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, ki se je dopoldne srečal z ameriško zunanjo ministrico Condoleezzo Rice, je napade označil kot teroristične, saj ne izbirajo svojih žrtev.

Putin poslal sožalno brzojavko
Ruski predsednik Vladimir Putin je egiptovskemu kolegu Hosniju Mubaraku poslal sožalno brzojavko, v kateri je zapisal naslednje: Mednarodni terorizem - zločini eden za drugim v Rusiji, Veliki Britaniji, Egiptu in drugih državah, skuša doseči, da bodo ljudje stalno živeli v strahu in nasilju.

Annan obžaluje napade
Italijanski predsednik Azeglio Ciampi je v v sožalni brzojavki potrdil odločenost Rima v boju proti terorizmu, tako kot tudi francoski predsednik Jacques Chirac. Napade obžaluje tudi generalni sekretar ZN-a Kofi Annan.

Španija za enotnost mednarodne skupnosti
Španski premier Jose Luis Zapatero, ki je bil izvoljen le nekaj dni po terorističnem napadu v Madridu, v katerem je umrlo 191 ljudi, je pozval mednarodno skupnost, naj izboljša sodelovanje v boju proti terorizmu.

Boj proti terorizmu ostaja
Zunanji minister Nemčije Joschka Fischer je dodal, da se mednarodna skupnost ne bo prenehala bojevati proti terorizmu ter ne bo opustila vrednot svobode in strpnosti.

Rupel: Za terorizem ni opravičila
Na napade se je odzval tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je poudaril, da za terorizem ni opravičila. Spomnil je tudi na nujnost medsebojnega sodelovanja v boju proti terorizmu.

Iran: Za napad kriva politika ZDA
Iran je napade označil kot napad na politiko ZDA na območju: Preprost pristop ZDA k boju proti terorizmu je svet naredil nevarnejši, in vsak dan smo priča napadom povsod po svetu.