Turisti pa eksplozijah že zapuščajo Šarm Šejk. Foto: EPA
Turisti pa eksplozijah že zapuščajo Šarm Šejk. Foto: EPA
Zaskrbljeni svojci in prijatelji pred domom nekega italijanskega turista, ki je bil poškodovan v bombnem napadu. Foto: EPA

Šarm El Šejku ni Slovencev.

V Egiptu se v organizaciji turističnih agencij mudi približno 200 turistov iz naše države, od teh pa jih je nekaj čez sto v Šarm El Šejku. Kot so zunanjemu ministrstvu sporočile turistične agencije, so se jim oglasili prav vsi potniki.

Na slovenskem veleposlaništvu v Kairu so sicer v stalnem stiku s tamkajšnjimi oblastmi, MZZ pa svetuje, naj se turisti držijo navodil egiptovskih organov in predstavnikov turističnih agencij. Državljani se lahko obrnejo na veleposlaništvo na številki dežurne službe +20-1221-32045 ali prek e-pošte vlo@mzz-dkp.gov.si.

Egiptovsko turistično območje ob Rdečem morju je v zadnjih letih med evropskimi turisti zelo priljubljeno, na počitnice tja pa se odpravlja tudi veliko Slovencev. Po poročanju novinarja Radia Slovenija Boštjana Močnika so turiste že začeli preseljevati v druge hotele izven mesta.

Odzivi slovenske politike
Predsednik države Janez Drnovšek je egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku izrazil sožalje zaradi žrtev.

Vlada je v izjavi za javnost obsodila teroristični napad v Egiptu in izrazila zaskrbljenost nad naraščanjem števila nedolžnih žrtev. Zapisali so še, da nepredvidljivost in nespametnost terorizma vedno znova šokirata in ne poznata meja. Zaskrbljeni so tudi nad vse pogostejšo uporabo najskrajnejših nasilnih metod. Vlada je še sporočila, da bo Slovenija v okviru Nata in EU-ja okrepila prizadevanja za učinkovitejši boj proti mednarodnemu terorizmu.

Minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel je ostro obsodil teroristični napad. Na spletni strani ministrstva je v izjavi zapisal, da za terorizem ni opravičila.